Ledare

Antikristlig predikan från patriarken Kirill

Fredrik Wenell: Modigt motstånd från rysk-ortodoxa präster inger hopp

Moskvapatriarken KirilI fortsätter sin antikristliga väg. Predikan från den 3 april är rakt motsatt allt vad Jesus Kristus står för. Kirill sa visserligen att folket måste bli starkt genom att låta kärleken fylla deras inre, vilket inte alls låter antikristligt, men budskapet är försåtligt. Kärlekens kraft är enligt honom till för att ge styrka så att ryssarna motiveras att sluta upp kring Putins invasionskrig. Med bibelord motiverar han ett fortsatt slaktande av civila, utplånandet av hela städer och bombandet av sjukhus. Det är i sanning antikristligt.

Kirill anknyter till den grövsta formen av religiöst motiverat våld vilket har stora likheter med hur Osama bin Laden använde religionen. Båda menar att västs värderingar måste utplånas så att de inte korrumperar den egna religionen och befolkningen. Kirill påstår i sin predikan att många av världens länder står under starkt negativt inflytande som hotar Ryssland och därför är Putins insats nödvändig.

Folket måste därför uppfyllas av kärlekens kraft så att det blir starkt, men den kraften är inte den som Jesus förkunnade. Ännu en gång anknyter Kirill till att “ingen är större än den som lägger ner sina liv för sina vänner” och låter det anspela på de soldater som dör i kriget, vilket är långt ifrån bibeltextens mening.

Nu är det inte vanliga ryssars krig utan Putins och uppenbarligen också Kirills. Som kyrkans överhuvud använder han sin maktposition för att etablera och understödja den värsta sortens nationalism. Domen kommer med stor säkerhet bli hård.

Kyrkans överhuvud använder sin maktposition för att etablera och understödja den värsta sortens nationalism

—  Fredrik Wenell

Nu är det enkelt att sitta i trygga Sverige och tycka om hur kristna i Ryssland borde agera. Därför är ortodoxa präster som Ioann Burdin värda all respekt som inte låter sig tystas inför patriarkens utnyttjande av Bibeln och den ortodoxa traditionen.

Burdin säger att han inte kan vara tyst, då vore han inte längre präst. Enligt honom är det ett inbördeskrig där Putin krigar mot ett folk som han är kallad att betjäna. Kyrkan är viktigare än nationen och det är därför en tragedi av stora mått när Putin och Kirill använder kyrkan för att utplåna människor. Det gäller givetvis också de ukrainska präster som hittills fördömt kriget och tidigt uppmanade till försoning och omedelbar vapenvila.

Den modige prästen Burdin är inte ensam. Den rysk-ortodoxa kyrkan i såväl Lettland som Litauen har gjort officiella uttalanden mot kriget. De har sett igenom Putins propaganda och reagerar som varje kristen borde agera, vare sig man är ortodox, katolik, protestant eller baptist, med avsky.

Det bästa kyrkorna nu kan göra är att fortsätta stödja alla goda krafter i Ryssland som står upp mot en överhet som gått långt utöver sina befogenheter. Det självklara stödet från kyrkan i övriga världen är givetvis bön och att med öppna armar ta emot människor som flyr från såväl Putins totalitära regim som förödelsens Ukraina.

Självklart ska vi be om att Gud ger Zelenskyj vishet men också att Putin omvänder sig och inser sin skuld för att ha orsakat tusentals oskyldiga människors och soldaters liv.

Fler artiklar för dig