Ledare

Äntligen markerar Equmeniakyrkan mot Kirill

Kommentar. Det måste finnas en vilja till samtal

Direkt efter Rysslands invasion av Ukraina argumenterade vi för att Rysk Ortodoxa kyrkan borde stängas av från Sveriges kristna råd. Riktigt så långt vill inte Equmeniakyrkan gå, men väl att utesluta patriark Kirill ur Kyrkornas världsråd.

Sveriges kristna råd har hela tiden hävdat att samtal är en bättre väg för den lilla gruppen ortodoxa som tillhör Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Skälet till att vi vill gå längre är att en ämbetskyrka inte kan skiljas från dess patriark. Visst är Moskvapatriarketet betydligt mer än Kirill, men han är likväl den officiella representanten för kyrkan.

Därför är det bra att Equmeniakyrkan äntligen använder sina kanaler och föreslår att Kirill utesluts ur kyrkornas världsråd, för att stödja ett krig bör väl ändå ses som raka motsatsen till att vilja mötas för samtal.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig