Ledare

Var går Sveriges kristna råds röda linje?

Fredrik Wenell: Det är krig - inte ett våldsamt gräl

Sveriges kristna råd slår på debattplats i Dagen fast vid att de inte vill stänga av Moskvapatriarkatet. Men är det rimligt att SKR vidhåller sin relation med Putintrogna grenen av rysk-ortodoxa kyrkan när denne inte tydligt tar avstånd från de orättfärdiga attackerna på andra kristna - och en självständig stat?

SKR menar att samtal är bästa vägen, det gör Dagens ledarsida också, men vi håller med Mikael Hjälm, rektor på Sankt Ignatios som inte haft någon kontakt med den rysk-ortodoxa kyrkan sedan annekteringen av Krim 2014: Just nu kommer Moskvapatriarkatet inte att lyssna.

Ja visst, kyrkan byggs inte uppifrån utan av människor som deltar i liturgin. Men som ledarsidan tidigare konstaterat har patriarken Kirill redan splittrat den ortodoxa kroppen genom att ge sin välsignelse till en orättfärdig attack där kristna attackerar andra kristna som de delar nattvardsbord med.

Babushin skriver ingenstans att han fördömer Putins anfallskrig utan kallar det häpnadsväckande nog för ett “våldsamt gräl”.

—  Fredrik Wenell

Och är det verkligen ett “fördömande” vi ser från kyrkoherden i den rysk-ortodoxa kyrkan av Moskvapatriarkatet i Sverige, Vitaly Babushin, och de 280 ryskortodoxa prästerna?

Är inte de publicerade texterna snarare en uppvisning i hur man undviker att stöta sig med Putin och samtidigt hålla västerländska kyrkor någotsånär nöjda?

Babushin skriver ingenstans att han fördömer Putins anfallskrig utan kallar det häpnadsväckande nog för ett “våldsamt gräl” och att han överlåter till “specialister att göra bedömningar av orsakerna till denna tragedi”. Det krävs knappast experter för att förstå att det är ett invasionskrig.

Dessutom ber de 280 prästerna båda parter att upphöra med krigshandlingar, som om det vore två likvärdiga parter. Det är en avgrundsdjup skillnad mellan Ukrainas försvar och Putins anfallskrig.

Det hade varit en mycket mer rimlig hållning från SKR att välja att relatera till Kreml-trogna Moskvapatriarkatet på samma sätt som man gör till regimtrogna eritriansk-ortodoxa kyrkans patriark Dioskoros. Varför är det inte möjligt att fördöma Kirill och stänga av Moskvapatriarkatet från den ekumeniska gemenskapen tills de på riktigt och en gång för alla fördömt Putins anfallskrig?

Fler artiklar för dig