Ledare

Judar fruktar att våldet ska riktas mot dem

Kommentar: Under upploppen i Frankrike skanderas antisemitiska slagord

Frankrike skakas av våldsamma protester med vandalisering och våld mot polisen. Hundratals poliser har skadats, otaliga bilar har satts i brand och nyligen vandaliserades ett minnesmonument över Förintelsen i det område där den 17-årige pojken Naher sköts till döds av en polisman. President Macron har i starka ordalag fördömt skjutningen som demonstranterna ser som ett bevis på främlingsfientlighet och övervåld från polisens sida.

Efter att antisemitiska slagord hörts skrikas av upploppsmakarna vittnar judar om rädsla för att våldet och vandaliseringen ska vändas mot dem. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer i ett tal vandaliseringen av minnesmonumentet och den antisemitism som sveper fram över Frankrike.

Att antalet antisemitiska handlingar och hatbrott ökar kraftigt i Frankrike har Dagen skrivit om tidigare och det är uppenbart att den senaste veckans kaos och våldsamheter inte enbart beror på den nu med rätta åtalade polisens dödsskjutning av Naher.

Under ytan kokar det av fördomar, antisemitism och hat. Det är en cocktail som är extremt lättantändlig och mycket svårsläckt. Det kommer krävas mer än brandslangar och kravallpoliser. Mer än politiska krafttag och omhändertaganden. För att låna orden som yttrades av ärkebiskopen i Strasbourg, Luc Ravel, efter ett antisemitiskt angrepp i Strasbourg 2020: ”Kampen mot antisemitism måste föras med lika stor kraft som kampen mot klimatet”.

Fler artiklar för dig