Ledare

En åldrande Biden är demokraternas stora problem

Kommentar: Kommer amerikanerna nöja sig med en 86-årig president?

Med lite drygt ett år kvar till det amerikanska presidentvalet börjar den politiska hettan stiga i det stora landet i väster. Sittande president Joe Biden gick tidigare i år ut med en försäkran om att han kandiderar ännu en mandatperiod. Det var inte ett självklart beslut.

Biden är redan nu uppe i aktningsvärda 80 år och har vid flera tillfällen visat tecken på att åldern tar ut sin rätt. Videoklipp på Biden när han fumlar med orden eller snubblar över trappor blir snabbt virala. Nedsättande epitet som senil och dement snurrar nu både i kommentatorers spalter och runt vattenkylare i USA, något som inte bådar gott för presidentens chanser att bli omvald. Om Biden ändå skulle lyckas bli omvald skulle han vid andra mandatperiodens slut vara 86 år, ett svårslaget rekord i amerikansk historia.

Biden är den andra katolska presidenten i USA efter John F Kennedy som tillträdde 1961. De delar visserligen kyrka, tro och parti men i övrigt är skillnaderna slående. Där Kennedy blev i mycket vald för sin vitalitet och sin energi ser många amerikaner med medlidande i blicken på den åldrande Biden. Som en väljare uttryckte det till AP: Biden är inte längre vad han en gång var. En annan väljare berättade om att han känner igen symptomen och beteendena hos Biden från hans 96 årige farfar. Kommer amerikanerna, som traditionellt har värderat slagkraftiga och karismatiska ledare, att nöja sig med den åldrande Biden?

Fler artiklar för dig