Livsstil

På två hjul mot cancer

Allt fler startar personliga insamlingar till välgörande ändamål. När Jonathan Wickströms mamma gick bort i cancer bestämde han sig för att göra något. I lördags avverkade han Mount Everests höjd, 8 848 höjdmeter, genom att cykla uppför Lidbacken i Gnosjö 105 gånger – och samla in 64 986 kr till Cancerfonden.

Vi möts några dagar innan själva utmaningen ska genomföras och redan nu har insamlingsmålet på 8 848 kronor passerats med råge.

– Det är jätteroligt att folk engagerar sig, både kompisar och andra som jag inte känner. Jag kommer ju från Hillerstorp från början och har varit hemma och jobbat över sommaren. Därför blev det naturligt att hitta den här backen i Gnosjö. Och jag har ju ett stort kontaktnät här, berättar Jonathan Wickström.

Everesting är en cykelutmaning som går ut på att cykla upp och ner för samma backe tills man fått ihop Mount Everests höjd (8 848 meter). Många har uppmärksammat Jonathans Everesting-utmaning och har också lovat att vara med och cykla. En av dem är pappa Hasse.

– Både jag och min pappa och storebror har cyklat rätt mycket. Vi är lite av fanatiker, säger Jonathan och skrattar.

Cykeln vid hans sida har hängt med på ett stort antal Vätternrundor och även på det legendariska Styrkeprøven mellan Trondheim och Oslo, världens längsta och äldsta cykeltävling med sina 540 km.

– Det tog 18 timmar och 15 minuter den gången. Nu på lördag räknar jag med att det ska ta 16 timmar om allt går vägen, säger Jonathan.

Planen är att ta tio minuters paus varannan timme, och försöka lösa så mycket näringsintag som möjligt på cykelsadeln. Sex minuters cykling uppför backen den 1,6 km långa backen, två minuters vila nerför. Sammanlagt blir det en sträcka på 336 km när han cyklat Lidbacken upp och ner 105 gånger. En backe som är väl utvald både vad gäller längd och stigning.

– Det gäller ju att hitta en backe som inte är för brant och inte för flack eftersom det är höjdskillnaden som räknas för att man ska cykla de 8 848 höjdmeter som motsvarar toppen av Mount Everest.

Everesting-utmaningen är något Jonathan funderat på i flera år, men det har liksom inte varit läge. Så bestämde han sig, tidigt i våras. Samtidigt föddes tanken att kombinera utmaningen med en insamling.

– Mamma hade varit cancersjuk länge och därför tänkte jag att jag kanske kunde samla in pengar till Cancerfonden. Jag är ingen doktor, till vardags är jag ingenjörsstudent i Göteborg, men jag kan ju göra mitt genom att cykla och på så sätt få in pengar till cancerforskningen. Om alla använde sin talang till att göra något gott så skulle det hända mycket, säger Jonathan.

Läs även | Ingen välsignelse i "hallelujabacken" under Vätternrundan

Att så många har valt att stödja hans Everesting-utmaning med bidrag till Cancerfonden gör honom ödmjukt tacksam.

– Cancer är en skitsjukdom. Man blir så hjälplös när man står vid sidan om. Därför betyder den här insamlingen jättemycket. Även om det är för sent för min mamma att bli frisk på den här sidan evigheten så kan det göra skillnad för någon annan, säger Jonathan.

Tidigt i somras somnade Jonathans mamma Lillemor in efter två och ett halvt års sjukdom. Tumören som satt vid bihålorna gick inte att operera bort och behandlingen handlade om att förlänga livet så långt det var möjligt.

– Vi visste ganska snart att det var en obotlig cancer och vi hade vetat ganska länge att den här dagen skulle komma, berättar Jonathan.

Att familjen har delat en stark tro på Gud har gjort avtryck både i dem själva och människor runt omkring.

– Och det har hela vår familj känt, att det finns en så stark Gudsnärvaro, en Gud som bär genom allt det här.

Att leva en dag i sänder har varit en nyckel under de här sista två och ett halvt åren.

– Och mamma levde verkligen ända till sista dagen. En dag ska vi flytta hem, vi vet aldrig när, och för mamma blev det för tidigt såklart. Men den här friden som hon kände och som vi alla kände går inte att förklara med mänskliga ord. När folk har undrat har vi bara pekat uppåt. Det är bara Gud. Och det har blivit ett sådant vittnesbörd.

Nu fortsätter Jonathan att ta en dag i sänder. Efter nio veckors sommarjobb som ingenjör på Thules testcenter i Hillerstorp återvänder Jonathan till studierna i Göteborg. Två år avverkade, tre år kvar. Och vem vet, när studierna är klara kanske han återvänder till Småland för gott.

– Gillar man att cykla, träna och vara aktiv är det ju inte optimalt att bo mitt inne i en storstad. Jag tänker att jag vill ha en vardag närmare naturen, så jag kommer säkert att återvända så småningom, säger Jonathan Wickström.

---

Fakta: Jonathan Wickström

  • Ålder: 22 år

    Familj: Pappa, storebror och lillebror – och mamma Lillemor i himlen

    Gör: Läser till civilingenjör inom maskinteknik på Chalmers i Göteborg.

---

Fler artiklar för dig