”Missionsfältet har kommit hit till Jönköping”

Integrationsarbete har blivit en viktig fortsättning på arbetslivet för många seniorer. I språkskolan som drivs av Pingst Jönköping har både pensionerade lärare och missionärer engagerat sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

JÖNKÖPING. Ann-Marie tar plats vid keyboarden och Gunnel leder i enkla sånger. ”Jag blir så glad när jag ser dig!” Jodå, visst sjunger man med så gott man kan. Och glada leenden sprids runt om i salen när det är dags för rörelsesångerna. ”Huvud, axlar, knä och tå” – viktiga ord att lära sig både för ung och gammal. Sång och musik har visat sig vara viktiga redskap när man lär sig ett nytt språk.

– Vi brukar alltid börja med att sjunga. Sedan när vi sätter oss i grupperna pratar vi mycket, till exempel om vilken dag det är i dag, vilket år och vilken månad. Det går sakta framåt, men de är väldigt duktiga tycker jag. Och så ivriga! En del jobbar jättemycket hemma, berättar Lena Barnardo.

– Det är väldigt roligt att få vara med! Så givande!

Lena, Ann-Marie och Gunnel är en trio som drar ett stort lass i språkundervisningen som Pingst Jönköping erbjuder nyanlända i samarbete med June Folkhögskola. Gunnel Sörman är en av församlingens pensionärer som har blivit ryggraden i hela språksatsningen med sin erfarenhet av undervisning i alla stadier och dessutom har hon undervisat analfabeter i gymnasieskolan. Ann-Marie Gustafsson är pensionerad musiklärare och Lena Barnardo pensionerad sjuksköterska som jobbat som missionär i Sydsudan i många år. Hennes man är fortfarande ute på missionsfältet.

– Men jag stannade hemma både i höstas och nu i vår för att vara med här. Missionsfältet har ju kommit hit till oss, säger Lena.

Nu smyger även Siv Bäck in i lektionssalen för att hjälpa till med språkundervisningen.

– Jag tycker att det här är så fantastiskt, säger hon glädjestrålande.

– Jag har jobbat som missionär i Rwanda i 17 år och är pensionär idag. Men så öppnas den här möjligheten!

Just i dag är det analfabeterna som får undervisning. Sex språkkurser är igång under vårterminen med närmare 100 deltagare. Kurserna har olika inriktning och vänder sig till allt ifrån analfabeter till akademiker. Så när som på en lärare från June Folkhögskola utgörs alla kursledare av volontärer från församlingen, sammanlagt ett 15-tal.

Till detta kommer det öppna språkcaféet på torsdagskvällarna, ”Café Hela Världen”, som brukar samla mellan 100–150 personer varje gång och som bara i sig engagerar upp emot 30 volontärer på en kväll.

– Vi har fått in många fler volontärer sedan flyktingströmmarna kom. Framför allt bland pensionärerna. De daglediga har inte varit aktiva på det här sättet tidigare och vi skulle aldrig ha kunnat genomföra det här utan dem, säger Chatrine Carlson, pastor med ansvar för diakoni.

Läs också: Vänskap som trotsar kulturella gränser