Nu blir Knutbydramat spelfilm - församlingen protesterar

Filadelfiaförsamlingen i Knutby protesterar mot att de dramatiska händelserna i januari 2004 ska bli långfilm. Till jul går filmen upp på biograferna, därefter sänds den i TV 4 nästa vår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Det känns olustigt att göra en film om dessa händelser. Vi ska försöka få en dialog med journalisterna som står bakom filmen, säger församlingens föreståndare Kim Wincent till Upsala Nya Tidning.

Journalisten Karin Swärd säger att filmen blir en spelfilm med dokumentära inslag om händelserna före, under och efter mordet och mordförsöket i januari 2004. Autentiskt material varvas med spelscener där skådespelare gestaltar Helge Fossmo, Sara Svensson och andra inblandade. Uttagning till rollerna pågår.

Knutbyförsamlingen befarar att filmen kommer att innebära ett avtalsbrott:

- När TV4 gjorde sin dokumentär hade vi en överenskommelse om att inspelat material endast fick användas i dokumentären och inte för framtida bruk. Om något av det som spelades in då kommer att användas nu så bryter de avtalet, säger Kim Wincent.

Enligt Karin Swärd finns inget sådant avtal. Församlingens farhågor beror på en missuppfattning om vad som överenskommits, säger hon. Någon smygfilmning av församlingen har inte heller förekommit, enligt Karin Swärd.

Uppsalapolisen kommer att medverka i filmen med bilar, utrustning och personal. Filmteamet träffade polisen i veckan för att diskutera myndighetens insats:

- De vill ha vår medverkan i några sekvenser. Vi ska agera och berätta om hur gripandena gick till, säger Henrik Thelander, biträdande chef för polisavdelningen.

Polisen har inte haft några betänkligheter kring att medverka i filmen.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar