06 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

"Nya Merkel" är öppen med tron

Tyska kristdemokraternas nya ledare Annegret Kramp-Karrenbauer gör ingen hemlighet av sin tro. Hon står Angela Merkel nära i många frågor – men kan samtidigt komma att driva partiet åt höger, tror Tysklandskännaren och kyrkoherden Dominik Terstriep.

Kyrkoherden Dominik Terstriep i S:t Eugenia i Stockholm bor i Sverige, men kommer från Tyskland, och känner väl till det kristdemokratiska partiet.

– Jag blev något överraskad över att Annegret Kramp-Karrenbauer vann. Jag hade räknat med att segern skulle gå till Friedrich Merz, säger Dominik Terstriep.

Det blev i slutänden mycket jämnt mellan de båda kandidaterna. ”AKK” som Annegret Kramp-Karrenbauer kallas, fick 517 röster medan Merz fick 482. Kramp-Karrenbauer tar alltså över som partiledare, men inte som kansler. Merkel sitter kvar till 2021 – men vissa bedömare tror att regeringskoalitionen kommer att spricka innan nästa val, och då blir det Kramp-Karrenbauer som kan bli aktuell som kansler.

Merz har ofta presenterats som högerfalangens val, medan Kramp-Karrenbauer ses som en mer liberal kandidat.

– Merz var kanske för mycket av en neoliberal. Sedan finns det sådant i hans yrkesliv som säkert skulle kunna kritiseras av oppositionen. Han har jobbat för ett amerikanskt riskkapitalbolag, har starka band till USA och till liberala marknadskrafter, säger Dominik Terstriep.

Kluvet parti

Möjligen var det framtoningen av att vara en stark mittenkandidat som gjorde att fler till sist röstade för Kramp-Karrenbauer, tror han.

–  AKK är en mittenkandidat, hon kan få fler väljare. Om man verkligen vill vara ett stort folkparti måste man hålla sig i mitten.

Många talar om CDU som ett kluvet parti. Den bilden stämmer, menar Dominik Terstriep, som dock betonar att partier av CDU:s storlek nästan alltid har olika fraktioner.

– Det finns en socialpolitisk flygel och en mer konservativ och ekonomivänlig flygel. Detta hänger också ihop med partiets historia.

Kommer CDU:s linje då att förändras under AKK:s ledning? Ja, tror Dominik Terstriep. Han menar att hon kan komma att föra partiet något högerut.

– Hon måste ge något åt de konservativa krafterna. Detta har delvis redan skett genom valet av en ny partisekreterare, som representerar den konservativa gruppen. Hon har också uppmuntrat till mer debatt i partiet.

Obekväm sits

AKK var den kandidat Merkel ville se på posten. Att vara ”kronprinsessa” är dock förenat både med starkt stöd – och vissa problem, menar Dominik Terstriep.

– Kramp-Karrenbauer befinner sig i en obekväm sits. Det finns en stor närhet till Angela Merkel. Samtidigt måste AKK visa att hon är självständig och kan driva en egen politik, att hon inte är Merkels ”knähund”.

Vissa bedömare säger att Kramp-Karrenbauer står Merkel nära när det gäller flyktingfrågor. Just invandringsfrågan kan bli avgörande på många sätt i partiet, tror Dominik Terstriep.

–  Det är en balansgång mellan att vara ett öppet land och samtidigt ta människors oro och känsla av otrygghet på allvar. Och att också fråga sig hur mycket resurser vi kan mäkta med att lägga på invandringen. Detta kommer att bli en avgörande fråga för partikongressen.

Utövande katolik

Kramp-Karrenbauer har markerat mot den framväxande högerpopulismen i Europa, men hon har också sagt att det har skett ”misstag” i Tyskland när det gäller invandringsfrågor.

I andra sociala frågor, till exempel traditionellt värdekonservativa frågor som rätten till samkönade äktenskap eller stöd till kärnfamiljen, är Kramp-Karrenbauer mer konservativ, säger Dominik Terstriep – något som kan blidka konservativa krafter i partiet.

– AKK var emot samkönade äktenskap, hon röstade nej. Men hon är också pragmatisk.

Utövande katolik

Kramp-Karrenbauer kommer från det katolskt dominerade Saarland, och hon gör ingen hemlighet av sin egen tro. Hon är utövande katolik, och är medlem i en stor katolsk lekmannaorganisation, Zentralkomitee der deutschen Katholiken.

–  Hon är präglad av den katolska socialläran, och därifrån kommer också hennes stora intresse för sociala frågor, säger Dominik Terstriep.

AKK talar offentligt om sin tro, nyligen bland annat i tidningen Die Zeit.

Kommer då Annegret Kramp-Karrenbauer att åter kunna leda kristdemokraterna till den starka position de hade när 40 procent av tyskarna röstade på partiet?

– Det är svårt att säga. 40 procent är nästan ouppnåeligt för något parti i dag. Men hon kan slå ett slag för kvinnor, för den politiska mitten, och även för värdekonservativa väljare, eftersom hon har den här bakgrunden i kyrkan och är lite mer traditionell.

För Merkels stil vidare

Hon kommer också, tror Dominik Terstriep, att föra vidare Merkels stil i sitt ledarskap.

–  Hennes politikstil påminner om Merkels. Med det menar jag en opretentiös stil, där den egna personen är ointressant – det är sakfrågorna som är viktiga. Och att man undviker skandaler. Med Merkel har det inte funnits en enda skandal under alla 18 år. Ingenting som är i närheten av korruption eller mutbrott. Detta är häpnadsväckande. Den integriteten tror jag också att Kramp-Karrenbauer kan visa sig ha.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter