Nyheter

Miljöpartiet vill ge extra pengar till civilsamhället

Karolina Skog: Jag är väldigt tacksam över vad föreningar och samfund gör.

Civilsamhället har gjort stora insatser under den pågående pandemin, och deras insatser behöver stödjas mer framöver. Det menar Miljöpartiet, som just nu sitter i samtal med de andra partierna i januariöverenskommelsen om ändringsbudgeten nästa år.
– Vi vill ge dem mer pengar, säger Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson i Miljöpartiet, till Dagen.

Miljöpartiet har uppmärksammat det stora arbete som har gjorts under pandemin av föreningar och kyrkor.

– Jag så imponerad av att föreningarna har kunnat ställa om och göra något i detta läget. Det gäller ju också samfunden. Jag är väldigt tacksam över det arbetet, säger Karolina Skog till Dagen.

Hon säger att Miljöpartiet därför har beslutat att de vill ge extra pengar för att ytterligare stödja detta arbete.

– I år fick civilsamhället 100 miljoner. Vi ser att det behöver vara mer nästa år, säger hon.

“Når de mest utsatta”

Partierna inom januariöverenskommelsen lägger ändringsbudgetar efter hand, och just nu pågår intensiva förhandlingar mellan partierna om hur budgeten nästa år ska se ut. Förhoppningsvis finns ett förslag klart efter julhelgerna, berättar Karolina Skog.

– Vi arbetar kontinuerligt med att följa utvecklingen, och fördela stöd av extra medel med anledning av pandemin. En grupp som fått extra stöd i år är civilsamhället, som når ut till de mest utsatta, säger hon.

Många föreningar sökte pengar från den pott som fanns i år: sammanlagt sökte föreningar och organisationer för 300 miljoner.

– Många ville bedriva verksamhet. Vi har också sett att de som fått medel verkligen har kunnat använda pengarna till de allra mest utsatta. Med anledning av detta och att vi ser att pandemin kommer att fortsätta påverka oss arbetar vi för att det ska finnas pengar nästa år, och att summan behöver höjas, säger Karolina Skog.

Finns det särskilda grupper i samhället som ni vill stödja genom dessa extra pengar?

– Hemlösa och papperslösa är två grupper som samhället inte når ut till. Där vet vi att det finns föreningar som aktivt söker upp dem. Det finns också grupper som söker upp människor som finns i prostitution.

– Vi vill också utöka potten för dem som når ut till ensamma äldre. Det behövs aktivt arbete för att nå ut till dem. Vi behöver intensifiera insatserna för människor som är isolerade, säger Karolina Skog.

“Hemlöshetsstrategi behövs”

Stadsmissionen har i sin fattigdomsrapport lyft frågan om att det skulle behövas en nationell strategi och en åtgärdsplan för att komma till rätta med en ökade fattigdom i landet. I rapporten säger Stadsmissionen att man under pandemin har hjälpt helt nya grupper av nyfattiga: egenföretagare, pensionärer.

Vill Miljöpartiet se en sådan nationell strategi?

– De samtal vi för nu handlar mer om det akuta coronabetonade arbetet. Men jag vill peka på att Stadsmissionen har helt rätt i att vi i Sverige behöver angripa de här strukturella skillnaderna och se på orsakerna till fattigdom. Välfärdskommissionen har tittat på det, och bland annat belyst de ekonomiska klyftorna.

– Jag delar Stadsmissionens syn på att det behövs en nationell hemlöshetsstrategi.

Karolina Skog säger att hon hoppas att Miljöpartiet får igenom sina förslag till ökat stöd för civilsamhället i ändringsbudgeten.

– Jag vill inte spekulera i hur de andra partierna resonerar, men jag vill konstatera att vi har kommit överens tidigare. Jag vill berätta vad vi fokuserar på, och det viktigaste för oss är att satsa pengar på civilsamhället och på kulturen.

Fler artiklar för dig