Nyheter

De lussade på hästryggen

Svenska kyrkan utanför Kalmar tar häst och vagn till hjälp för att sprida ljus och glädje


I Södermöre pastorat utanför Kalmar tar Svenska kyrkan häst och vagn till hjälp för att sprida ljus och glädje i bygden under juletid.

Varken lucia eller jul är som vanligt i år, men i småländska Ljungbyholm och Trekanten sitter inte Svenska kyrkans representanter och deppar.

– Vi kan inte samlas i kyrkan som vi brukar göra. Då fick vi idén att vi i stället skulle gå ut med luciatåget och julkrubban till invånarna, berättar Richard Thörn, kyrkoherde i Södermöre pastorat.

Sjöng klassiska julpsalmer

Den gångna helgen genomfördes luciatåg till häst i Trekanten och med häst och vagn i Ljungbyholm. På vagnen satt församlingens kantor Kim Eriksen och spelade på tramporgel och med lucian Tuva-Lisa Lindeson framför sig bredvid kusken.

– Vi andra som var med, ungefär ett tiotal personer, gick bredvid vagnen och sjöng de klassiska julpsalmerna. Längs vägen stod många ortsbor och lyssnade och gav oss glada tillrop, säger han till Dagen.

På några platser, som äldreboendet och servicehuset, stannade de till, men det blev inga stora folksamlingar.

– Vi har ändå sjungit och spelat för en bra bit över tusen personer den här helgen, men alla har varit utspridda så det känns som att det blev coronasäkert.

Luciatåg på julafton

På julaftons förmiddag har de planerat en “hjulkrubba” med häst och vagn genom Ljungbyholm och Trekanten. Då med krubban på vagnen och läsning av julevangeliet, samt bön.

– På så sätt ersätter vi de uppskattade krubbgudstjänster vi brukar ha i kyrkorna på julafton som brukar samla ungefär hundra personer.

Kommer ni att göra detta också nästa år?

– Det fungerade utmärkt att genomföra detta utomhus, så vi hoppas att kunna ha ett ridande luciatåg nästa år igen. Det är väldigt positivt att få möta människor på det här sättet, säger Richard Thörn.




Fler artiklar för dig