Nyheter

“Otroligt skönt att få fira gudstjänst igen”

Maria Olofsdotter Leroy-Bråkenhielm gläds över att församlingen kan mötas i kyrkan i jul.

Efter den hårda nedstängningen tidigare i år har Frankrike lättat något på corona-restriktionerna. – Första advent strömmade det folk till kyrkan, och vi ska ha flera gudstjänster i jul, berättar kyrkoherden i Paris.

Under våren rådde strikta restriktioner för det franska folket: den som rörde sig ute måste ha pass och särskilt tillstånd med sig, och militärpolis patrullerade gatorna. Nu kan fransmännen röra sig ute fritt fram till klockan åtta på kvällen, och på juldagen – den viktigaste dagen under julen i Frankrike – får man röra sig helt fritt hela dagen.

Fyra adventsgudstjänster

Det bästa av allt är kanske att man återigen får fira gudstjänst, tycker kyrkoherden Maria Olofsdotter Leroy- Bråkenhielm.

– Första advent fick vi öppna med gudstjänst. Vi firade fyra gudstjänster. Det var otroligt laddat, trycket var stort.

Det gick inte att missta sig på glädjen över att få fira gudstjänst igen, säger hon. Folk strömmade till kyrkan. Mellan 30 och 40 personer får närvara vid gudstjänster med nuvarande regler. Under julen blir det flera gudstjänster. För dem som inte kan eller vill gå till kyrkan finns också möjligheten att följa gudstjänsterna digitalt.

– Många har varit inne och sett vår gudstjänst, och tackat efteråt, säger kyrkoherden. Även från Sverige kommer det tack.

“Hinner kanske med promenad”

I år blir tempot ändå lite lugnare än vanligt för kyrkoherden.

– I vanliga fall har vi ett gediget julfirande i kyrkan, det pågår hela dagen. I år kommer jag att hinna vara med mina barn också – och kanske till och med ta en promenad!

Hon säger att hon hoppas att vi får se fram mot ett bättre år 2021.

– Samtidigt har vi lärt oss mycket under 2020 om vad som verkligen är viktigt. Att själv få tjänstgöra i en kyrka har hjälpt mig orka genom detta år, säger Maria Olofsdotter Leroy-Bråkenhielm.


Fler artiklar för dig