Nyheter

“Stiftskansliet är hierarkiskt och byråkratiskt”

Konsulter konstaterar allvarliga problem i arbetsmiljön i Härnösand

Konsulter har utrett arbetsmiljön på stiftskansliet i Härnösand efter rapporter om missnöje bland anställda. Deras rapport visar på allvarliga brister i ledningen.
- En byråkratisk och hierarkisk tankefigur dominerar, säger konsulten Lisbeth Rydén till SVT Västernorrland.

I höstas inleddes den infekterade och ännu oavslutade biskopsstriden i Härnösands stift, där stiftsstyrelsen försökte avsätta biskop Eva Nordung Byström. Parallellt uppkom det också rapporter om en osund arbetsmiljö på stiftskansliet med sjukskrivningar och utbrett missnöje bland anställda.

Arbetsmiljökonsulter fick i uppdrag att utreda frågan. Utifrån ett underlag på över 60 djupintervjuer med tidigare och nuvarande personal skapade sig konsulterna en bild över situationen på stiftskansliet.

Allvarliga brister

Nu har rapportens slutsatser presenterats - och de slår fast att bristerna i arbetsmiljön är allvarliga. I rapporten fördelas inte ansvaret för problemen, som ska ha funnits under “åtskilliga år”. Men den slår fast att en bristande ledning och styrning har gjort det svårt att utföra arbetet på stiftskansliet på ett bra sätt. Det har gett upphov till “frustration, osäkerhet, oro och förvirring, och som ett resultat därav onödig personalomsättning, ohälsa och sjukskrivningar”, skriver konsulterna.

– En byråkratisk och hierarkisk tankefigur dominerar där det råder en övertro på policys, riktlinjer, regelverk, strukturer och rutiner. Problem har i en del fall lösts med omorganisationer. Men problemen och konflikterna har bestått och det har skadat tilliten, säger Lisbeth Rydén på konsultfirman Ellerr, som lett utredningen, till SVT Västernorrland.

Under tiden fortsätter lösningen av biskopsstriden att dra ut på tiden. I fredags sammanträdde Överklagandenämnden och beslutade att skjuta upp beskedet i ytterligare fem veckor.

---

Fakta: Problemen i Härnösands stift

  • Biskopskonflikten inleddes i september när stiftsstyrelsen försökte avsätta biskop Eva Nordung Byström. Överklagandenämnden förväntas ge besked i frågan 26 januari nästa år.
  • Parallellt har det också framkommit att det finns stora arbetsmiljöproblem på stiftskansliet. Arbetsmiljöverket bad om en konsultrapport av arbetsmiljön, vars slutsatser nu presenteras.
  • Hur mycket arbetsmiljöproblemen på stiftskansliet hänger ihop med biskopsstriden är dock oklart.

---

Fler artiklar för dig