Nyheter

Kyrkan öppnar begravningsplats för smådjur

Älskade husdjur får vila i en skogsdunge på kyrkans mark.

Hunden kommer kanske inte med till himlen. Men mindre husdjur kan nu få sin sista vila nära kyrkan i Harplinge-Steninge utanför Halmstad.

Under årets lopp har det dykt upp många förfrågningar om var man ska göra av sina döda smådjur, berättar kyrkvaktmästaren Håkan Ljungberg för SVT Nyheter. Nu har församlingen beslutat att använda en del av sin mark till en begravningsplats för djuren.

Viktigt för äldre

– Jag tror att husdjur fått en högre status. Man tar väl hand om dem och vill gärna ta hand om dem även efter att de har gått bort. Jag tror det får betydelse för många äldre, säger Håkan Ljungberg.

Han säger att han mycket väl kan se begravningsplatsen som en uppgift för kyrkan. Hittills har bara några enstaka djur begravts i skogsdungen, men han tror att det kan bli fler framöver.

Får välja utsmyckning

Ägarna till gravplatserna, som är 50x50 centimeter, får själva välja hur de ska utsmyckas. Det går att lägga dit en minnessten och att tända ljus, och priset för gravplatsen ligger på ett par hundralappar.

Tidigare finns ett par andra gravplatser för husdjur i Halmstad, en vid Alet och den andra på Galgberget. Dessa båda drivs i kommunal regi.

Fler artiklar för dig