Nyheter

Skyllde sitt knarkande på tortyr från Frälsningsarmén

En 41-årig man hade ett något ovanligt försvarstal då han ställdes inför rätta.

Torterad av Frälsningsarmén? Ja, det är vad en 41-årig man nyligen vittnade om då han ställdes inför rätta i Norrtälje tingsrätt.

Mannen hade tidigare påträffats med amfetamin i kroppen och stod åtalad för ringa narkotikabrott.

Skyllde på Frälsningsarmén

Att ett urinprov visat positivt kunde den 41-årige mannen inte förneka, men han vidhöll att han inte hade gjort något brottsligt. Skulden lade han alltså på Frälsningsarmén, trossamfundet som främst är känt för sina sociala insatser för samhällets mest utsatta.

Exakt hur hans försvarstal hölls i rätten går det bara att fantisera om, men tingsrätten summerar 41-åringens hållning tämligen torrt och byråkratiskt.

“Han har uppgett att analysresultatet säkert stämmer men att han tvingats att ta narkotika av Frälsningsarmén genom psykiska påtryckningar och tortyr. Han har vidare uppgett att han inte använder narkotika och att han lämnar urinprov regelbundet på beroendemottagningen”, står det i tingsrättens dom.

Frälsningsarmén samlar in pengar med hjälp av musik

Misstrodde berättelsen

Då Frälsningsarmén i skrivande stund ännu inte har avslöjats med att ha några tortyrkällare, eller att brassmusik i offentligheten inte heller kan klassas som tortyr, valde tingsrätten att misstro mannens försvarstal.

Den något udda berättelsen om varför han testats positivt för amfetamin framstod helt enkelt inte som “rimlig, konkret eller trovärdig”, enligt tingsrätten. De slog i stället fast att mannen hade använt amfetamin uppsåtligen och ansåg honom skyldig.

Straffet blev dagsböter och Norrtälje tidning har räknat samman bötessumman till 1 500 kronor.

Fortfarande finns möjlighet för 41-åringen att överklaga domen och om möjligt även slipa lite på sitt försvarstal.

---

Fakta: Frälsningsarmén

  • Frälsningsarmén är ett kristet trossamfund som grundades i England på 1860-talet, men finns i dag över hela världen.
  • De använder en retorik hämtad från militären, där man blir en armé med frälsningssoldater redo att strida för det goda.
  • Framför allt är Frälsningsarmén känd för sitt stora sociala arbete bland samhällets mest utsatta.

---

Fler artiklar för dig