Nyheter

Stockholmskyrkor välkomnar hemlösa i kylan

Tre kyrkor turas om att ha öppet - är ett uppskattat initiativ som ingår i satsningen Vinternatt

När vinterns iskyla tagit greppet om Sverige har några kyrkor i Stockholm öppnat sina portar för hemlösa.

Initiativet kommer från föreningen Ny gemenskap och syftar till att ge hemlösa någonstans att sova när det är som kallast ute.

– Det är inte ett härbärge utan framför allt en varm plats att sova på mellan klockan 21.00 och 7.00. Alla som kommer får något varmt att dricka och något att äta, berättar Isa Anton, projektledare för Vinternatt på Ny gemenskap.

Tre kyrkor turas om

På digitala reklamskyltar runt om i Stockholm informeras om projektet, som är en del av Vinternatt. Texten lyder: “Lever du i hemlöshet? Det blir kallt i natt. Här finner du värme och vila …” och där efter namnet på den aktuella kyrkan.

Tre kyrkor turas om att hålla öppet. Dessa är: Norrmalmskyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, Kungsholms kyrka och S:t Matteus kyrka, som båda är en del av Svenska kyrkan. Ytterligare två kyrkor, S:t Peter (Equmeniakyrkan) och Vallakyrkan i Handen (Svenska kyrkan) är beredda vid behov.

– Till oss brukar det komma mellan femton och sextio personer. De får sova i församlingssalen. Det är bra att kyrkan kommer till användning eftersom den i dessa pandemitider inte används lika mycket som annars, berättar Eva Larsen, pastor och föreståndare i församlingen.

Uppskattat initiativ

Satsningen inleddes i mitten av januari och pågår så länge kylan håller i sig och behovet finns. Sju dagar i veckan är kyrkorna öppna, under förutsättning att termometern visar minus 7 grader eller lägre.

– Det är mycket uppskattat av de som kommer. På grund av coronapandemin valde vi att inte anlita så många volontärer som tidigare år, men i stort sett varje kväll är två frivilliga på plats plus ett par anställda från Ny gemenskap, berättar Isa Anton för Dagen.

Och Eva Larsen i Norrmalmskyrkan säger att det var självklart att vara med eftersom behovet är så pass stort.

– Nu när det är kallt ute är det extra viktigt att de hemlösa får komma in i värmen och sova ordentligt. Förra året var en så mild vinter så då behövde vi inte hålla öppet för de hemlösa, men vi vill gärna vara med nästa år igen om det behövs, säger hon.

Fler artiklar för dig