Nyheter

Sökes: 700 organister till Svenska kyrkan

Det är brist på organister i Svenska kyrkan. För att råda bot på det lanserar kyrkan en nationell plan.

Sverige är, enligt Svenska kyrkan, ett av världens mest orgeltäta länder per capita. 3 400 orglar utgör ett unikt kulturarv, som förvaltas av landets 2 000 kyrkomusiker.

Dålig återväxt

Men inom de närmaste åren väntas stora pensionsavgångar. Och återväxten? Den är det sämre med. För att inte musiklivet i Svenska kyrkan ska hotas, behöver 700 organister och kantorer rekryteras till 2030.

Minskat intresse

Samtidigt har intresset för att utbilda sig till kyrkomusiker minskat de senaste åren. För att säkra orgelns överlevnad lanserar kyrkan därför en aktionsplan som de kallar “Organister i framkant”. Syftet är att väcka intresse för det yrke som gudstjänsten inte klarar sig utan. Tre åtgärder ska vända utvecklingen:

  1. Alla nioåringar ska bjudas in till orgelupplevelser.
  2. Varje kyrkomusiker ska undervisa i snitt en orgelelev.
  3. Varje församling ska bjuda in till orgelaktiviteter för att demonstrera instrumentets möjligheter.

Bygga egen orgel

Ett sätt att skapa intresse för orgelspelandet hos barn är att låta barn själva bygga en orgel och sedan spela på den – en så kallad DO-orgel. Konceptet kommer ursprungligen från Nederländerna. 2 000 barn i Västsverige har redan fått bekanta sig med DO-orgeln.

Sova med Bach

Ett annat sätt som kyrkor utomlands prövat är att konceptet “Go Bach to sleep”, där deltagarna får lägga sig med en filt i kyrkbänkarna och slumra till toner av kompositören Bach. Det kan bli aktuellt även i Sverige.

– Vi vet att det finns ett stort intresse och fascination för orgeln, men också en stor respekt och kanske en osäkerhet inför att instrumentet finns i ett så tydligt kyrkligt sammanhang, säger projektledaren Marit Torkelson i ett pressmeddelande.

– Med Organister i framkant bjuder vi in till att lära känna orgeln på nya sätt och vi lyfter kyrkomusiker som ett framtidsyrke.

---

Fakta: Kyrkomusiker

  • En kyrkomusiker arbetar som organist eller kantor. Kyrkomusikern ordnar musikgudstjänster och konserter i kyrkan, medverkar i gudstjänster och engagerar solister, andra musiker och sångare.
  • Organisten har en treårig högskoleutbildning samt ett års pastoral utbildning i Svenska kyrkans regi. Kantorn har vanligtvis gått en tvåårig folkhögskoleutbildning samt Svenska kyrkans grundkurs.
  • Medellönen för en kyrkomusiker är 37 000 kronor.
  • Källa: Den fackliga centralorganisationen Saco

---

Fler artiklar för dig