Nyheter

29 gudstjänstbesökare dödade i Etiopien

En brutal massaker har skett i en kyrka, där mammor dödades tillsammans med sina barn.

29 personer ska ha dödats mitt under en pågående gudstjänst i en etiopisk-ortodox kyrka i staden Horoguduru i västra Etiopien.

En person som överlevde attacken berättar under anonymitet till Addisstandard att en majoritet av dem som dödades var kvinnor. Det började med att människor sköts ihjäl inne i kyrkan, sedan släpade man ut flera kvinnor för att avrätta dem i en närliggande skog. Tre av kvinnorna ska ha hittats döda med sina bebisar bredvid dem.

Rebellgrupp ansvarig

Uppgifterna som kommit ut är ganska knapphändiga, men det finns flera källor som bekräftar händelsen, som ska ha inträffat den 5 mars. De som pekas ut som förövare är rebellgruppen Oromo Liberation Army som kämpar för en självständig stat för folkgruppen Oromo, den största etniska folkgruppen i Etiopien. Förutom massakern inne i kyrkan anklagas de för att ligga bakom flera andra attacker mot civila den senaste tiden.

Stor konflikt i norr

Allt detta sker i skuggan av Etiopiens stora konflikt i Tigray, i de norra delarna av landet. Även där har etniska motsättningar blossat upp och numera har det varit krigstillstånd i fyra månaders tid. Tusentals har dödats och flyktingarna går att räkna i hundratusentals. Nyligen kom också anklagelser från USA om att det pågår en etnisk rensning i regionen, något Etiopiens regering tillbakavisar.

Utöver det rapporteras det också att soldater har börjat plundra den etiopisk-ortodoxa kyrkans kulturskatter.

Fredspristagarens problem

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed fick Nobels fredspris år 2019 för att ha slutit fred med ärkerivalen Eritrea. Han prisades då också för sina demokratiska reformer på hemmaplan och pekades ut som ett föredöme på det annars så instabila Afrikas horn.

Sedan dess har problemen hopat sig. Etiopien är ett land med stora etniska motsättningar och en rad rebellgrupper är aktiva och redo att slåss för självständighet. Konflikten som fått världens ögon på sig är alltså den i Tigray-området. Men massakern i kyrkan i Horoguduru visar att Etiopiens problem är mycket större än så.

---

Fakta: Etiopien

  • Etiopien är Afrikas näst folkrikaste land med drygt 100 miljoner invånare.
  • Landet är uppdelat i en rad olika etniska grupper, där Omoro och Amhara är de två största.
  • Kristendom och islam är landets två största religioner, där den etiopisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet i landet.

---

Fler artiklar för dig