Nyheter

KD-politiker: Öppna upp kyrkorna till påsken

Riksdagsledamot Mikael Oscarsson sluter upp bakom Sveriges kristna råds påskupprop och vill se lättade restriktioner för kyrkor under påskhelgen.

Sveriges kristna råd (SKR) vädjade tidigare i veckan till regeringen om ändrade regler så att fler ska kunna få fira påsk i kyrkan. Det kom precis efter biskop Fredrik Modéus kritik mot att museer får lättade restriktioner samtidigt som kyrkportarna ska hållas stängda.

Från politiskt håll har gensvaret varit klent. Regeringen har tidigare klargjort att vi måste minska smittspridningen under påsken och således är lättade restriktioner inte aktuella. Kulturminister Amanda Lind (MP) ville inte kommentera påskutspelet från Sveriges kristna råd när Dagen hörde av sig. Socialminister Lena Hallengren (S) svarade Kyrkans tidning, men gav inga öppningar för lättade restriktioner för kyrkor.

KD-politiker reagerar

Men det finns politiker som tycker annat.

Kristdemokraten Mikael Oscarsson har redan protesterat mot att kyrkorna regleras så hårt och jämförde tidigare mellan Ikea och domkyrkan i Uppsala, där i ena fallet tusen personer fick komma in och i andra fallet enbart åtta.

Mikael Oscarsson.

Han skickade in en skriftlig fråga till kulturminister Amanda Lind (MP) för att protestera och tyckte att kyrkorna också borde få tillämpa kvadratmetersregeln. I så fall hade 273 personer kunnat samlas i domkyrkan, en siffra som tagits fram av SKR då de också protesterade mot de inkonsekventa reglerna.

Följer upp kritiken

Nu följer Mikael Oscarsson upp sin kritik med ännu en skriftlig fråga till ministern där han säger sig vilja föra vidare Sveriges kristna råds och Fredrik Modéus kritik in i riksdagen.

– Nu när museer och konsthallar tillåts få samma regler som handelsplatser och affärer, varför inte kyrkor, undrar Mikael Oscarsson.

Han menar, precis som SKR, att kyrkorna borde få tillämpa kvadratmetersregeln redan till påskhelgen. Men han konstaterar att det troligtvis kommer bli lättnader först en vecka efter påsk, vilket tidigare aviserats.

Handlar om religionsfrihet

Mikael Oscarsson tycker att reglerna som är på plats nu är inkonsekventa. Dessutom vill han påskina att religionsfriheten är starkt begränsad med nuvarande regelverk.

– Vi lever i ett land där det är grundlagsskyddat att få utöva sin religion, det är något som bara i yttersta fall får begränsas. Då är det märkligt att regeringen inte ger lika rättigheter åt religionsutövning, som att kristna får fira påsk, som dem som vill gå på museum eller handla på Ica, säger han.

---

Fakta: Kyrkorna och påsken

  • För andra året i rad firas påsken mitt under coronapandemin.
  • Kyrkornas verksamhet begränsas kraftigt då enbart åtta personer tillåts vara på plats och fira gudstjänst.
  • Sveriges kristna råd protesterar och vädjar nu om att få ändrade regler till påsken.

---

Fler artiklar för dig