Nyheter

Ebba Busch (KD): “Orimligt att kyrkor regleras hårdare än varuhus”

Över 1000 personer får samlas på IKEA i Uppsala, men bara åtta i domkyrkan. Nu reagerar Kristdemokraterna.

Sveriges kristna råd (SKR) undrade nyligen varför så många människor får träffas på ett gym medan bara åtta personer får delta på en gudstjänst i kyrkan.

I sitt öppna brev till kulturminister Amanda Lind (MP) tog SKR domkyrkan i Uppsala som exempel och menade att om trossamfunden fick ha samma regler hade 273 personer kunnat träffas där, det vill säga om man tillämpade kvadratmetersregeln.

KD stämmer in

Nu hakar Kristdemokraterna på i kritiken mot de inkonsekventa reglerna. Men de har i sin jämförelse bytt ut gymmet mot IKEA.

“Det är märkligt att olika typer av lokaler ges radikalt olika restriktioner. Som exempel får IKEA i Uppsala ta in över 1000 personer enligt gällande regler samtidigt som domkyrkan i Uppsala bara får samla åtta”, säger partiledare Ebba Busch i ett uttalande till Dagen.

Hon säger vidare att restriktionerna är till för att begränsa smittan. Men de måste då vara både träffsäkra och begripliga.

Behöver mer än det materiella

“Det är bra och nödvändigt att det regleras hur många som får vistas i en lokal utifrån hur stor den är. Men det är orimligt att exempelvis kyrkor regleras hårdare än ett varuhus. Det borde gå att organisera det på ett coronasäkert sätt.”

Ebba Busch avrundar sitt uttalande med att man inte ska underskatta människors själsliga och andliga behov.

“Vi människor behöver mer än det materiella och det har pandemin gjort smärtsamt tydligt.”

Frågan lyfts i riksdagen

Även riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) har reagerat på de inkonsekventa reglerna och väljer nu att lyfta frågan i riksdagen. I en skriftlig fråga vänder han sig direkt till statsminister Stefan Löfven (S). Mikael Oscarsson jämför också Uppsala domkyrka med IKEA. När det kommer till åttaregeln som gäller för kyrkor undrar han också “varför det är samma max tak som gäller oavsett om det är ett litet kapell eller en domkyrka?”

Frågan som Mikael Oscarsson landar i är om regeringen kommer att införa mer flexibla regler?

Nya regler har aviserats

Statsministern har två veckor på sig att svara på en skriftlig fråga, men ansvarig minister Amanda Lind (MP) har tidigare redan berättat för Dagen att regeringen är på väg att se över regelverket. Även statsepidemiolog Anders Tegnell erkände tidigare i veckan att det är något ologiskt att fler får samlas på ett gym än i en kyrka.

Exakt hur ett nytt regelverk skulle se ut har ännu inte presenterats, men Amanda Linds besked är att ett förslag ska gå ut på remiss innan februari månad är slut.

---

Fakta: Olika regler

  • Sedan slutet av förra året gäller åttaregeln om man vill hålla en gudstjänst i en kyrka.
  • Samtidigt har regeringen infört en ny pandemilag där ett varuhus eller ett gym måste förhålla sig till kvadratmetersregeln, där antalet personer i en lokal anpassas till dess storlek.
  • Många protesterar nu över de inkonsekventa reglerna, där en affär kan ta in många fler i lokalerna än en kyrka.

---

Fler artiklar för dig