Nyheter

Kyrkan blev vandaliserad - av en ekorre

Ett värdefullt krucifix låg i spillror, blommor och ljus låg utspridda och kyrkans medarbetare befarade det värsta. Men när förövaren snart visade inne i kyrkan blev förvåningen stor.

Vem var det som brutit sig in i kyrkan och levt rövare? Blomkrukorna hade välts, liksom ljusen och ett stort kors hade hamnat på sniskan. Men värst av allt var att kyrkans krucifix, över hundra år gammalt, låg i tusen bitar på marken.

När Leanne Brodeur öppnade dörren till S:ta Annes katolska kyrka på Mackinac Island i norra USA blev hon förskräckt.

Oväntad förövare

Men det som först såg ut att vara ett hatbrott riktat mot denna historiska kyrka med anor från 1600-talet fick snabbt en ny vändning. För när kyrkans medarbetare började rensa upp i röran visade sig snart förövaren, sittandes på pianot.

Och någon illvillig kristendomshatare var det direkt inte, utan en liten ekorre som av misstag hade blivit inlåst i lokalen kvällen innan. Under natten hade den passat på att förstöra både det ena och det andra inne i kyrkan.

Jesus ihoplappad

Till en början trodde man att det värdefulla krucifixet hade gjort sitt, eftersom huvudet krossats i småbitar i fallet. Men en församlingsmedlem samlade ihop resterna och lyckades trots att det såg hopplöst ut ändå lappa ihop Jesus, som nu återigen hänger ovanför altaret, nu mer stadigt än någonsin.

“Oavsett hur illa det ser ut, behåll tron, men se till att ekorrarna håller sig där de ska”, hälsar kyrkan då de delar med sig av händelsen på sociala medier.

---

Fakta: Mackinac Island

  • Mackinac Island är en pittoresk ö i delstaten Michigan i USA, belägen uppe i den stora sjöregionen.
  • I början av 1600-talet upptäcktes ön av europeiska kolonialister.
  • På 1670-talet upprättades en missionsstation av en jesuitisk präst.
  • En av kyrkorna som finns på ön är S:ta Anna katolska kyrka som nyligen “vandaliserades” av en ekorre.

---

Fler artiklar för dig