Nyheter

Zelenskyj fördömer Rysslands nej till vapenvila under ortodoxa påsken

“Illustrerar på ett tydligt sätt hur ledarna för denna stat i praktiken förhåller sig till den kristna tron”

Ryssland nobbade FN:s uppmaning om vapenvila i helgen då den ortodoxa påsken firas. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj visar det hur lite Vladimir Putin bryr sig om kristen tro.

Tidigare i veckan vädjade Förenta nationernas generalsekreterare António Guterres om en vapenvila i Ukraina där en stor del av befolkningen – i likhet med den ryska befolkningen i Ryssland – firar påsk just nu.

– Kriget representerar påskens totala motsats, sa António Guterres och betonade att påsken förenar ryssar och ukrainare i den kristna tron.

– Påsk är en högtid för förnyelse, uppståndelse och hopp. Det är en tid för att reflektera kring meningen av lidande, offrande, döden – och pånyttfödelse. Det är tänkt att vara en stund av enighet, sa han.

“Den mest sorgefyllda dagen under året”

Men på torsdagen förklarade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett videoklipp på Instagram att Ryssland hade avvisat förslaget om en påskfred.

– Detta illustrerar på ett tydligt sätt hur ledarna för denna stat i praktiken förhåller sig till den kristna tron, en av de mest glädjefyllda och viktigaste högtiderna. Men vi behåller vårt hopp. Vi hoppas på fred, hoppas att livet ska övervinna döden.

Den ukrainske presidenten konstaterade även att den ortodoxa långfredagen var i antågande. Och han beskrev det som “den mest sorgefyllda dagen under året då allt du kan göra i livet är mindre betydelsefullt än att be”.

– Förutom ... att försvara hemlandet, att försvara vapenbröder i strid, tillade han.

Att Ryssland nobbade uppmaningen om vapenvila beror enligt FN:s ambassadör Dmitrij Poljanskij på att den inte var “uppriktig”. Enligt brittiska The Guardian hävdar han att vapenvilan skulle ge ukrainska styrkor mer tid att beväpna sig.

Fler artiklar för dig