Nyheter

Medeltidskyrka återinvigs i helgen

I helgen återinvigs Södra Råda kyrka utanför Gullspång. 2001 brann den ner till grunden, men nu har den byggts upp igen med samma byggnadsteknik som användes när den ursprungliga kyrkan uppfördes för mer än 700 år sedan.

Femton år har det tagit att ge timmerkyrkan dess ursprungliga gestalt. Återuppbyggnaden har inte bara varit ett byggprojekt utan även ett forskningsprojekt vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Detta sedan det efter branden beslutats att allt arbete skulle utföras med medeltida verktyg och samma byggteknik som fick originalet från 1310-talet på plats.

Tidsödande teknik

– Vi har lärt oss massor. En viktig insikt är det enorma arbete det innebär att ta fram allt byggnadsmaterial med den tidens verktyg och metoder. Att tillverka över 20 000 takspån tar ett par år, berättar forskningsledaren Gunnar Almevik i tidningen Byggnadsarbetaren.

Han förklarar att träspånen klyvs fram ur träkubbar, en spåna tar cirka en kvart att göra vilket innebär 32 på en arbetsdag.

Femton specialiserade timmermän och snickare samt några smeder har genomfört projektet. Därtill har 300 studenter från en bygghantverksutbildning varit engagerade.

Träkyrkan i Södra Råda med sin timrade kyrkogårdsmarkering före branden 2001.

Handarbete

Samtliga träd som använts har huggits ner med yxa.

Kyrkbygget har också gett forskningsprojektet möjligheter att studera och fundera kring medeltidens byggarbetsplatser. Hur var det utan byggnadsställningar? Hur flyttades tunga stockar? Sådan information finns sällan eller aldrig dokumenterad av historieskrivarna.

På pingstafton invigs Södra Råda kyrka igen och det blir festligheter i dagarna tre. En del arbete återstår dock.

– Kyrkan är inte inredd, det finns ännu inga väggmålningar och kyrkogården är ännu inte iordningställd. Det finns mycket kvar att utforska, säger Gunnar Almevik till Byggnadsarbetaren.

Fler artiklar för dig