Nyheter

“Makt ska användas till att lyfta fram andra människor”

Archie Coates har tillträtt som ny kyrkoherde för Alpha-församlingen Holy Trinity Brompton i London

London-församlingen Holy Trinity Brompton, där Alpha-konceptet föddes, har fått en ny kyrkoherde. Archie Coates ersätter legendariske Nicky Gumbel.
Vad innebär ledarskiftet för den församling som under de senaste trettio åren satt tydliga avtryck i den världsvida kristenheten?

Under många år har Holy Trinity Brompton, HTB, med framgång planterat och återstartat församlingar på olika platser i Storbritannien, vilket bidragit till att kristna från hela världen sökt sig dit.

I en intervju med Premier Christianity berättar Archie Coates hur han ser på sitt nya uppdrag, om utmaningarna som väntar och hur det känns att efterträda “Mr Alpha”, Nicky Gumbel.

Coates säger att uppdraget är det samma som tidigare, nämligen att evangelisera nationen, vitalisera och förnya kyrkan, samt förändra samhället.

– Prioriteringen är, och kommer alltid att vara, att förmedla det goda budskapet och ha omsorg om utsatta, säger Archie Coates och pekar på kontinuitet som en viktig faktor.

Han kommer från S:t Peter’s Church i Brighton, en anglikansk församling som numera blomstrar, men som för några år sedan hotades av nedläggning.

Bakom räddningsaktionen stod Holy Trinity Brompton, och Archie Coates har varit med på hela resan.

Precis som S:t Peter i Brighton satsar HTB på utåtriktade insatser. Kyrkan ligger i ett av Londons mest välbärgade områden, Knightsbridge, och medlemmarna har många olika nationaliteter.

Mångfalden i församlingen avspeglar sig inte lika tydligt i församlingsledningen och det vill Archie Coates ändra på:

– Vi är inte riktigt där än och ansvaret för att ta tag i detta är mitt, säger han till Premier Christianity.

Archie  och Sam Coates

Förmånlig uppvuxen

Själv har Archie Coates – liksom Nicky Gumbel – en privilegierad bakgrund med bland annat studier på privatskolor. Hur passar han in i en församling som HTB, som också arbetar med många sociala insatser?

– Jag är den jag är, en vit, medelålders man med en trygg och förmånlig uppväxt. Men jag är medveten om detta och det hoppas jag ska vara en hjälp, säger han.

Archie Coates är också tydlig med att det är Gud – inte Nicky Gumbel – som kallat honom till HTB.

Fötterna på jorden

Att komma till Holy Trinity Brompton, som är Storbritanniens största anglikanska församling och enligt många den mest inflytelserika kyrkan, skulle kunna uppfattas som ett steg på karriärstegen.

Men i de banorna verkar inte Archie Coates tänka. På frågan hur han tänker om de frestelser som kommer med större makt och ökad uppmärksamhet, blir svaret att makt inte har något egenvärde:

– Makt ska användas milt och varsamt och främst för att lyfta fram andra människor. Att ha båda fötterna på jorden och att aldrig samla ja-sägare omkring sig är viktigt för ledare.

Enligt Coates räcker det inte med enbart hårt arbete, för att nå resultat:

– Det krävs bön och fasta. Till syvende och sist är det Guds verk. Om det hänger på mig kommer det inte att blir bra.

---

Fakta: Archie Coates

  • Ny kyrkoherde i Holy Trinity Brompton, London.
  • Anglikansk församling där Alpha-konceptet föddes.
  • 52 år, gift med Sam, fyra barn.
  • Varit kyrkoherde i S:t Peter’s Church, en anglikansk församling i Brighton.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig