Nyheter

Andrew Brunson: ”Jag kände mig övergiven av Gud”

Den tidigare fängslade amerikanska missionären Andrew Brunson övervägde att avsluta sitt eget liv. Det avslöjar han i en ny bok. – Det kändes som att Gud hade övergett mig, säger han.

Andrew Brunson var missionär i Turkiet i 23 år när han arresterades i oktober 2016. De två åren som följde i fängelse var psykiskt påfrestande för den numera 51-årige amerikanen.

I en ny bok som kommer ut i dagarna berättar Brunson, som frigavs först efter 735 dagar i fångenskap, om hur det påverkade hans kristna tro och relation till Gud.

Efter några månader i ett överfullt fängelse, när han började tappa hoppet och tron, övervägde han att avsluta sitt liv.

Skällde på Gud

Brunson minns att han i sin frustration skällde på Gud: "Du har övergett mig! Du har vänt mig ryggen! Varför?! Hur kan du göra så mot mig som älskar dig och som tjänar dig?"

Risken att bli fängslad var inget han tänkte på innan det hände, han var oförberedd på att något sådant kunde ske, rapporterar Christian Post.

Frågorna, ovissheten och ångesten plågade honom mycket.

"Det kändes som att Gud övergett mig, som om han lämnat mig åt mitt eget öde," skriver Brunson och lägger till att det enda han hörde från Gud var "tystnad".

Rädslan att förlora sin kristna tro blev ytterligare en börda som han hade svårt att hantera.

Brunson skriver: "Jesus säger: Om din hand förleder dig är det bättre att hugga av den och komma till himmelriket än att behålla den och hamna i helvetet."

Självmordstankar

Inför risken att förlora sin tro, den övertygelse han byggt sitt liv på, funderade han på om det vore bättre att avsluta sitt liv.

"I mitt sinnesförvirrade tillstånd lät det resonemanget vettigt," skriver Andrew Brunson i boken.

Övertygelsen att han kunde "bli fri från mardrömmen" genom att ta sitt liv förde dock en positiv sak med sig. "Den vetskapen gjorde min desperation lite mindre, så att jag orkade härda ut."

Den första tiden i fångenskap hade Brunson inte tillgång till någon bibel. Men efter ett tag lättades restriktionerna, vilket blev av avgörande betydelse.

"Det räddade mitt liv, för en av de svåraste utmaningarna i fängelset var att hitta något att fördriva tiden med. När jag fick Bibeln kunde jag fokusera på Gud."

Anklagades för spionage

Andrew Brunson anklagades av de turkiska myndigheterna för att ha stött Fethullah Gülen, som Turkiets president Erdogan hävdar låg bakom det misslyckade kuppförsöket 2016.

Han anklagades också för spionage med politiska eller militära syften. Brunson har dock hela tiden nekat till samtliga anklagelser.

Bokens titel är "Gods Hostage: A True Story of Persecution, Imprisonment and Perseverance". (Guds gisslan: Den sanna berättelsen om förföljelse, fängelsestraff och att hålla ut.)

Läs även Andrew Brunson ett år efter frigivningen: Oroad för mina barn här i USA

Fler artiklar för dig