Nyheter

Biståndsministern vädjar till medier att bevaka biståndsfrågor bättre - och hyllar Dagen

Att moderaterna hoppat av enprocentsmålet är en starkt bidragande orsak till minskat stöd för biståndet, menar biståndsminister Peter Eriksson (MP). - Nu måste vi skärpa oss och lägga mer krut på att försvara svenskt bistånd, säger han till Dagen.

Det finns flera orsaker till att svenskarnas stöd för svensk biståndspolitik nu minskar för andra året i rad, säger Peter Eriksson. Det handlar bland annat om att det har funnits ett svagt internationellt ledarskap med en rad skandaler i bland annat FN:s organisationer och en växande utmaning i hela det multilaterala systemet.

- När USA:s president står i FN:s generalförsamling och säger att det är nationalism och patriotism som är framtiden - inte att vi samarbetar - då är det en ganska obehaglig utveckling, säger Peter Eriksson.

Men det handlar också om en situation här hemma där allt fler svenskar känner sig otrygga.

- Sprängningar, mord och gängrelaterat våld har präglat debatten här hemma, och det är rimligt att många känner otrygghet och det är också rimligt att vi måste göra mer.

Men den viktigaste orsaken till att svenskarnas attityder till svenskt bistånd blir mer negativa handlar om att ett av de största partierna, moderaterna, har tagit ställning mot enprocentsmålet, säger Peter Eriksson till Dagen.

- Vi har tidigare haft en bred konsensus, där de borgerliga partierna och de rödgröna haft samma inställning. Nu klev moderaterna av från det och hade en rad argument som att problemen i Sverige är så stora att vi inte har råd, och att vårt bistånd inte är välskött.

"Vi är rikare än någonsin"

Peter Eriksson säger att han menar att M har fel på båda punkterna.

- Vi är i dag ett rikare land än vi någonsin tidigare. De senaste 20-25 åren har vi fördubblat våra inkomster. Vi har råd att lägga en hundradel av dem för att hjälpa andra - och dessutom ger detta oss mycket tillbaka, eftersom vi då klarar att vända klimatförändringarna.

Han påpekar också att den organisation, OECD DAC, som är världsledande på att bedöma olika länders insatser runt bistånd, ger Sverige toppbetyg.

Och ändå minskar biståndsviljan - vad kan du som minister göra för att vända trenden?

- Siffrorna ger skäl för oss att skärpa oss och lägga mer krut på att försvara det internationella samarbetet och biståndet. Samtidigt ska man komma ihåg att det är mycket bättre här än i andra länder. En majoritet av svenska folket står bakom biståndet och enprocentsmålet, svarar Peter Eriksson.

"Medier måste engagera sig"

Han säger att han i grunden välkomnar en biståndsdebatt, därför att den också kan ge de som står bakom enprocentsmålet att berätta om vad Sverige gör och att det gör skillnad. Den viktigaste uppgiften för honom som minister just nu när det gäller att försvara biståndet är att få medier att engagera sig mer i frågan, säger han till Dagen.

- Vi hade i fredags ett möte med Världsbanken, där Världsbankens ledning från USA var här i Stockholm. Vi samlade in åttiotvå miljarder dollar till klimatarbete och fattigdomsbekämpning. Det stod inte en rad om det i någon svensk tidning.

- Intresset från svenska medier är inte så stort, ärligt talat. Då menar jag inte Dagen - det är faktiskt en av de svenska tidningar som bryr sig om bistånd.

Läs mer Elisabeth Sandlund: Mer logiskt att öka biståndet – inte avveckla

Fler artiklar för dig