Nyheter

Efter nya sharialagar: kristna i Brunei tvingas dölja sin tro

Nyligen infördes sharia-lagar i sin helhet i Brunei. Kristna konvertiter i landet riskerar dödsstraff, och organisationen Open Doors säger att många kristna nu kommer att tvingas vara än mer hemliga med sin tro.

En chockad värld konstaterade i veckan att kungadömet Brunei nu väljer att införa muslimska sharialagar på alla områden. Detta innebär straff som piskrapp, avhuggna händer och stening kommer att användas i landet.

Sultanen i Brunei Hassanal Bolkiah, införde redan sharialagar år 2014. Nu kompletteras lagarna så att sharia-lagar införs i sin helhet.

Läs även | Brunei inför dödsstraff genom stening

Böter och fängelse

För kristna i landet innebär de nya lagförslagen, som infördes 3 april, att en ansträngd situation ytterligare förvärras skriver organisationen Open Doors.

De nya lagarna gäller främst muslimer, vilka är i majoritet i landet. Men här sägs också att den som försöker påverka muslimska barn och unga under 18 år att ta till sig undervisning om andra religioner än islam, kan dömas till böter och fängelse.

Att konvertera är sedan tidigare förbjudet i Brunei. Det är ännu oklart exakt hur de nya lagarna kommer att påverka kristna i landet, men Tomas Muller, analytiker på Open Doors, tror att många kristna nu kommer att vara än mer noggranna med att dölja sin tro.

Riskerar dödsstraff

En 23-årig man från Brunei som lämnat islam säger att han känner sig "rädd och stum" inför de nya lagarna.

"Vi vanliga medborgare har ingen makt att stoppa sharia-lagarna från att införas. Under dessa lagar riskerar jag dödsstraff för att ha avsagt mig muslimsk tro", säger han till Open Doors.

Michelle Bauchelet från UNHCR vädjar nu till Brunei om att tänka om när det gäller sharialagarna, så att religiösa minoriteter kan få sina rättigheter tillgodosedda och manar Brunei att se till att mänskliga rättigheter efterlevs.

Fler artiklar för dig