Nyheter

Brunei inför dödsstraff genom stening

Sultanen och envåldshärskaren Hassanal Bolkiah säger i ett tal att han vill att islams lära ska få en starkare ställning i Brunei.

Förändringarna bygger på en strikt tolkning av den islamiska lagen och innebär bland annat att den som döms för sex mellan män eller för otrohet kan straffas med döden genom stening.

Även våldtäkt och rån kommer kunna ge dödsstraff i Brunei framöver, och tjuvar kan få händer och fötter avhuggna.

– Jag vill betona att Brunei är ett land som alltid dyrkar Allah, säger sultanen i ett tv-sänt tal.

Harmonisk omgivning

Hassanal Bolkiah, som styrt landet sedan 1967, säger även att han vill att böneutrop ska höras på alla offentliga platser. Han tillägger att Brunei är ett rättvist land.

– Alla som kommer på besök får en härlig upplevelse, och kan njuta av en säker och harmonisk omgivning, säger sultanen.

Sultanen nämner inte straffskärpningarna uttryckligen i talet, men talespersoner från regeringen bekräftar att dessa trätt i kraft på onsdagen.

Får kritik

Brunei blir först i regionen med att införa sharialagar på nationell nivå. Det lilla landet på Borneos nordvästkust har fått skarp kritik bland annat från FN och tunga människorättsorganisationer kring planerna på det nya systemet.

Om dödsstraff genom stening kommer att användas i praktiken är oklart. Dödsstraff genom hängning kan redan utdömas i Brunei, men har inte använts på många år.

Fler artiklar för dig