21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Jonny Cato (C) "Den som får ett nej måste lämna landet"

Centerpartiet är trött på en migrationspolitik som lappar och lagar. Även om partiet kritiseras för att själv ha bidragit till det, inte minst via gymnasielagen, vill partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato nu rikta blicken framåt.

1 av 3

Den 15:e juli ska ett färdigt förslag ligga på bordet. Fram tills dess väntar tuffa förhandlingar i den parlamentariska kommitté som fått i uppdrag att ta fram Sveriges nya migrationspolitik.

Jonny Cato sitter där för Centerpartiets räkning och är också partiets talesperson i migrationsfrågor. Han beskrivs som ett ungt stjärnskott, tidigare var han kommunalråd i Helsingborg men är numera riksdagspolitiker.

Många ser i dag Centerpartiet som det flyktingvänliga alternativet i svensk borgerlighet, är det en självbild som ni också har?

– Det är svårt att sätta epitet på det sättet. Men vi står för medmänsklighet och humanism i kombination med ordning och reda.

En hel del kyrkligt aktiva har på senare år attraherats av Centerpartiet på grund av er hållning i migrationsfrågan, är det något som du har märkt av?

– Det är klart att det finns ett stort engagemang, både i Svenska kyrkan och i andra samfund. Vi har en bra dialog Sveriges kristna råd. Hösten 2015 märkte vi att det fanns ett väldigt stort engagemang i församlingarna, man ställde upp när landet behövde det som mest.

Jonny Cato säger att han märker av att intresset finns kvar och att folk från olika församlingar söker kontakt med honom och andra i partiet.

Läs mer: Därför stannar flyktingvänliga kristdemokrater i partiet

Ny politik

Fokus just nu handlar om att vara med och ta fram Sveriges nya migrationspolitik. Jonny Cato lade nyligen fram Centerpartiets linje via en debattartikel i Svenska dagbladet. Bland annat att man vill ha tillfälliga uppehållstillstånd.

Varför vill ni det när ni vet att permanenta uppehållstillstånd är bäst för integrationen?

– Permanenta uppehållstillstånd är i grunden bättre, samtidigt måste Sverige ligga i nivå med andra EU-länder, säger Jonny Cato.

– I Europa är det huvudregeln, då är det rimligt att Sverige har en politik som ligger i linje med det. Jag hade gärna sett att Europa hade en annan flyktingpolitik, vi vet att det kommer en ny migrationspakt i EU, men det drar ut på tiden.

Läs mer: Svält och katastrof i coronakrisens spår bland papperslösa

Bred majoritet

Jonny Cato säger att det i riksdagen också finns en bred majoritet för tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi står bakom det. Sedan behöver vi inte driva det eftersom andra gör det väldigt hårt.

Att ni vill anpassa reglerna till EU, handlar det om att få ner söktrycket till Sverige?

– Vi behöver ha ett system som liknar övriga EU-länder, även om de olika ländernas politik spretar måste det vara en rimlig väg för Sverige.

När det gäller andra sakpolitiska frågor som Centerpartiet driver handlar det om att införa en ny humanitär skyddsgrund, samt säkra rätten till familjeåterförening.

I debattartikeln var ni tydliga med att ett nej ska vara ett nej. Borde avvisningarna i Sverige öka?

– Har man fått ett avslag ska man lämna landet. Ska vi ha ett migrationssystem som prioriterar de mest utsatta ska ett avslag vara avslag, säger Jonny Cato.

Läs mer: Tro och solidaritet lanserar 28 migrationsvänliga förslag

Olyckligt med skuggsamhällen

Han kallar skuggsamhällen som vuxit fram för något oerhört olyckligt och att återvändandet därför måste bli bättre.

– Det är viktigt för att på sikt kunna hjälpa människor som behöver hjälp. De som har fått ett nej måste lämna landet. När människor vistas illegalt i landet är det ingen bra situation.

Centerpartiets säger att de vill vara med och få till en bred politisk uppgörelse. I nuläget sitter riksdagens åtta partier i migrationskommittén och förhandlar.

Skulle Centerpartiet kunna komma överens med SD i migrationspolitiken för att få till denna breda uppgörelse?

– Alla partier sitter i den parlamentariska kommittén, men Centerpartiet har en tydlig linje. Vi förhandlar inte med SD och samtalar inte med dem utanför kommittén, säger Jonny Cato.

– Jag har också svårt att se att de och vi kommer att vara nöjda med samma produkt.

Så antingen måste ni eller SD lämna migrationskommitténs arbete?

– Nej, så fungerar det inte. Det finns olika vägar framåt, man kan reservera sig från ett beslut.

M-politiker: Ohållbara förslag från Tro och solidaritet

Handlar om S och M

Men när C pratar om en bred politisk uppgörelse förklarar Jonny Cato att det främst handlar om att de två statsbärande partierna S och M ska komma överens.

– Då får vi en bred överenskommelse som har stöd i riksdagen.

Han menar att det rimliga då är att kroka av de två ytterkantspartierna V och SD.

Alltså samma linje som ni hade vid regeringsbildningen 2018?

– Ja.

Sluta lappa och laga

Men viktigt just nu är att Sverige kommer bort från ett system där man lappar och lagar i migrationspolitiken, som just nu bygger på tillfälliga lagar.

Samtidigt var det ni som släppte igenom gymnasielagen, en tidsbegränsad tillfällig lag, det låter inkonsekvent?

– Man behöver vara ärlig med att säga att alla partier har på ett eller annat sätt bidragit till att vi har tillfälliga lagar och ett lappande och lagande, säger Jonny Cato, som själv var kommunalråd i Helsingborg då hans parti gav grönt ljus till gymnasielagen.

– Oavsett vad vi gjort tidigare är det viktigt att vi nu sätta oss ned och kompromissa för få en långsiktigt hållbar politik. Det vore bäst för Sverige, men framför allt bäst för dem som söker sig hit att vi har tydliga regler.

Ska vi bara stryka ett streck över gymnasielagen?

– Jag kan konstatera att det finns stora problem med lagen, och det finns ingen majoritet i riksdagen att ändra i den.

Centerpartiet har bland annat föreslagit att göra vissa tillägg, medan V och MP pratar om en amnesti. Men Jonny Cato menar att något större intresse att diskutera frågan bland andra partier finns inte.

Framtiden viktigast

Under intervjun markerar han tydligt att han hellre vill prata om framtiden, inte om tidigare tagna beslut. Jonny Cato konstaterar till slut ändå att Centerpartiet stod inför ett svårt val där de till slut valde att ge de unga ensamkommande en andra chans.

– Det har i grunden varit bra, men nu måste fokus ligga på de stora migrationsfrågorna framöver.

Läs mer: "Att få sparken av Annie Lööf är det bästa som hänt mig"

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar