Debatt

När ska C känna sig trygga i sina egna värderingar?

POLITIK. Den som är trygg i sina värderingar vågar prata med andra, skriver Camilla Rinaldo Miller, KD, i en replik.

Daniel Berner (C) undrar i en debattartikel när KD och L ska stå upp för sina värderingar. Vid valrörelsen för 1,5 år sedan debatterade jag och Berner exakt samma fråga.

Min fråga till Daniel Berner vid det tillfället var då om C inte är trygga i sina egna värderingar. Den som är trygg i sina värderingar vågar prata med andra. Ändå fortsätter man att vara orolig och bekymrad över hur andra partier har det med sina värderingar. Som om vi som vågar prata och samarbeta med alla andra partier bara kan bli ”smittade” med dåligt inflytande och inte på något sätt kan påverka till något positivt.

Som kristdemokrat är jag glad över att mitt parti alltid lyft värdet av ett samhälle med goda värderingar. Vilket vi som parti också fortsätter att vara tydliga med.

Vi har fokuserat på att vi gemensamt behöver ett etiskt modersmål, att vi ska ge bra förutsättningar för civilsamhället att fortsätta det viktiga och oersättliga arbete som föreningar och kyrkor gör vecka ut och vecka in. Alla dessa ideella timmar som frivilliga lägger på att göra vårt samhälle lite bättre att leva i och som aldrig staten skulle kunna ersätta.

Jag kan ändå inte låta bli att fundera över hur Berner själv bemöter människor med andra åsikter än sig själv? Som pastor, frågar han medlemmarna vilket parti de röstat på? Får den som röstat på ett annat parti än C inte vara medlem i församlingen?

Vad bygger denna oro för andra partier sig på?

Jag skulle gärna samtala vidare med Berner om dessa frågor men det skulle kännas bättre att få träffas fysiskt och prata än att gå via medier. I början av februari är jag på besök i Berners hemkommun och det hade varit ett perfekt tillfälle att ta en fika ihop och prata om dessa funderingar. Välkommen att höra av dig till mig, Daniel Berner.

Fler artiklar för dig