Kvinnor i Svenska kyrkan startar protest mot sexövergrepp med #vardeljus

Som en del av #metoo-kampanjen startar nu kvinnor i Svenska kyrkan #vardeljus. Här vittnar kvinnor om trakasserier och övergrepp i kyrkans värld.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

#Vardeljus vänder sig till "anställda, frivilliga, förtroende och församlingsbor", skriver kvinnorna bakom kampanjen på sin hemsida.

Den som så önskar kan sända berättelser och vittnesmål från Svenska kyrkan till en mejladress. Bland dem väljs sedan ut vittnesmål som kommer att publiceras var tionde minut med start på fredagen kl 9:01.

Läs också: 1 382 kvinnor med i uppropet #vardeljus mot övergrepp i kyrkan

Det går också att skriva kommentarer, dessa godkänns innan publicering av adminstratörer. Följande personer administrerar #vardeljus: Jiang Millington, Jeanette Frenkman, Anna Tersmeden, Cajsa Ejemyr, Lisa Gerenmark, Magdalena Erixon och Therese Edlund.

Läs också: Elisabeth Sandlund: Nu är det min tur att berätta om sexövergrepp
 

Bransch efter bransch går samman

Under de senaste veckorna har nu en rad yrkesgrupper vittnat om sexuella trakasserier och sexuellt våld på eller i anslutning till arbetsplatser. Skådespelare, jurister, restauranganställda och journalister har i olika upprop protesterat och manat på i kampen för ett bättre arbetsklimat med nolltolerans för denna typ av övergrepp.

Läs också: #churchtoo uppmärksammar sexuellt våld i kyrkan i USA

 

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar