Nyheter

Kyrkorna i Australien hjälper nödställda under skogsbränderna

Minst 25 personer har avlidit och 2000 hus har förstörts i de skogsbränder som just nu rasar i Australien. "Bibliska proportioner", skriver Kyrkornas Världsråd på sin hemsida om brandkatastrofen. Kyrkorna i Australien stödjer de drabbade med praktisk hjälp och med förbön.

1 av 3

Enligt prästen Dr Stephen Robinson finns det nu präster vid varje evakueringsstation i de drabbade områdena i fyra delstater i Australien.

– Vi har präster vid varje evakueringsstation, och dessa blir allt fler eftersom semestrande invånare och bofasta flyr från sina hem till en relativ trygghet, säger Robinson till Oikoumene.org.

Kyrkorna bistår med både nödhjälp och praktisk hjälp. Anglikanska kyrkans hjälporganisation Anglicare hjälper till exempel till med att laga mat till nödställda, skaffa fram kläder och sängar, och de tar också hand om djur som flytt eller kommit vilse.

Nationell bönekampanj

Anglikanska kyrkan har uppmanat människor att be för de drabbade, och Katolska kyrkan har kallat till nationell bönekampanj. Prästen Simon Hansford, som koordinerar kyrkornas hjälp inom Uniting Church of Australia, har skrivit en bön om det allvarliga läget i landet. "Vi ber för alla dem som har förlorat sitt hem och sin egendom, eller som står inför en sådan förlust. Vi ber för dem som har tvingats lämna tillhörigheter och minnen, vi ber för alla som är rädda och desorienterade. Hela dem och skydda dem från mardrömmar", säger Simon Hansford i bönen.

Kyrkornas Världsråds generalsekreterare Olav Fykse Tveit har också uttalat sig om brandkatastrofen. Han säger i ett uttalande att Kyrkornas Världsråd står bakom australiensarna när de nu kämpar mot elden. "Tillsammas med er ber vi och kyrkor runt hela världen för ett slut på lågorna och elden, vi ber för skydd och uppmuntran för alla dem som nu bekämpar elden och lågorna, vi ber att människors liv och egendomar ska skonas, och för att det unika djurlivet och faunan som nu är hotat ska undgå förstörelse", skriver Fykse Tveit.

Andligt stöd

Australiens regering har fått utstå kritik för att inte ha agerat i tid, och det finns också präster som är kritiska - inte minst till australiensiska politikers bristande ställningstagande vad gäller klimatfrågor. Bränder och torka är relativt vanligt i Australien, men de bränder som syns nu saknar motstycke i landets moderna historia.

Emily Evans från Uniting Church Australia talar om en "nationell kris". Hon betonar vikten av att det finns präster bland hjälparbetarna.

– Prästerna erbjuder personlig hjälp, psykologisk första hjälp, andligt och känslomässigt stöd, vid de evakueringsställen som erbjuds människor i drabbade områden, säger hon.

Fler artiklar för dig