Nyheter

Protestmöte i Stockholm om krisen i Kashmir

En demonstration för Kashmir hålls nu på söndag 6 oktober i Stockholm, arrangerad av den icke-statliga organisationen EU Pak Friendship Federation med säte i Bryssel. – Kristna, liksom FN och USA, önskar en fredlig lösning för Kashmir, säger kristne pakistanske författaren Emmanuel Luther Ratiq, som kommer att medverka i mötet på Sergels torg.

1 av 3

Det var i början av augusti som den indiska regeringen förändrade Jammu och Kashmirs status, vilket minskade regionens självstyre (se Dagen den 15 september).

Styrande partiet BJP i Indien vill genom sitt agerande knyta Kashmir närmare till Indien, något som regeringspartiet haft på sin agenda i decennier. Det finns ett brett parlamentariskt stöd i Indien för att begränsa Kashmirs självständighet. Men grannlandet Pakistan hävdar att Indien i själva verket ockuperar Kashmir.

Det viktiga just nu är att få Indien och Pakistan till förhandlingsbordet, säger Emmanuel Luther Ratiq till Dagen.

– Dessa båda länder har utkämpat tre krig runt denna konflikt. Båda länderna har kärnvapen och det finns risker om inte denna konflikt kan lösas med förhandlingar, säger han.

– Nu måste båda länderna dämpa tonläget och börja tala med varandra i lugn och fredlig ton.

Tredje part behövs

Anledningen till att Indien inte vill förhandla med Pakistan är att man från Indiens håll menar att Pakistan härbärgerar och underblåser extremism och terrorism, säger Emmanuel Luther Ratiq. Därför kommer det att behövas en tredje part vid förhandlingsbordet, menar han. Emmanuel Luther Ratiq betonar att han, liksom många exil-pakestanier, är kritisk till Indiens beslut om att minska Jammu och Kashmirs självstyre.

– Medborgare från Pakistan som lever i utlandet är upprörda, och visar sin upprördhet i de många protestmarscher som hålls runt om i Europa, säger han.

Luther Ratiq.

Läs mer Risk för upptrappad konflikt i nedsläckt Kashmir

Många demonstrationer

Det har hållits en rad demonstrationer i Europa för Kashmir och mot de undantagslagar som har gjort att landet i princip är nedsläckt, sedan tele-och dataförbindelser stängts av. Protesterna har organiserats av EU Pak Friendship Federation, men även av andra organisationer. Pakistanska nyhetskanalen Ary News rapporterar bland annat om en demonstration i Helsingfors. Den organiserades av en politisk organisation, Jammu och Kashmirs Liberation European Union Zone. Demonstranterna i Finland sjöng ”anti-indiska sånger” och anklagade indiska premiärministern Narendra Modi för att vara en ”hindu-extremist”.

Det finns religiösa aspekter av konflikten, menar även Emmanuel Luther Ratiq. I Kashmir är majoriteten av invånarna muslimer. Det finns fog för den rädsla muslimer i området känner för att det finns en hindunationalistisk agenda bakom Indiens agerande, där det bland annat genom nya lagförslag blir lättare för icke infödda att köpa mark i Kashmir, säger han. Indiens agerande i Kashmir med ökat militärt våld bör också fördömas.

– Här står vi som kristna med muslimerna. Som kristna måste vi fördöma brott mot mänskliga rättigheter. Samtidigt finns sharialagar i Pakistan, det är inte en demokrati.

På frågan om vad som i förlängningen är bäst för Kashmir: självständighet, indiskt styre eller pakistanskt styre, svarar han:

– Folket i Kashmir bör få bestämma.

Verkar för Kashmirs sak

Här i Sverige arrangeras en protest nu på söndag på Sergels torg av EU Pak Friendship Federation. Den är en icke statlig lobbyorganisation som finns i ett 15-tal europeiska länder och har sitt säte i Bryssel. Organisationen är - vilket namnet antyder - en vänskapsorganisation mellan EU och Pakistan, och samlar och vill vara ett stöd för exil-pakistanier. EU Pak Friendship Federation vill också förändra den ”mestadels negativa” mediebilden av Pakistan, säger generalsekreteraren Chaudry Parvaiz Iqbal Losar i en youtube-intervju. På agendan finns vidare att verka för Kashmirs sak.

– Troligen anser de flesta som kommer att demonstrera på söndag på Sergels torg att Indien ockuperar Kashmir, säger Emmanuel Luther Ratiq.

Organisationen har även tidigare arrangerat demonstrationer för Kashmir. Nu på söndag deltar bland andra EU Pak Friendship Federations generalsekreterare Parvaiz Losar, samt Lord Nazir Ahmed från brittiska parlamentets överhus och Ansar Mehmood från EU Pak Friendship Federation Germany.

Läs också Kristna freds: Se över vapenexporten till Indien

Fler artiklar för dig