Sorg efter attack mot Göteborgs synagoga

Attacken mot en synagoga i Göteborg och en begravningsplats i Malmö väcker sorg, men inte förvåning.
– Det finns en latent antisemitism bland grupper med rötter i Mellan­östern, säger Aron Verständig på Judiska centralrådet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var sent på lördagskvällen som en grupp maskerade ungdomar kastade in brinnande föremål mot synagogans gård i Göteborg, där också ett församlingshus finns.

Det hade kunnat sluta riktigt illa, om det inte vore för ett ösregn som drog förbi just då.

– Branden lade sig ganska snabbt, berättar Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg till TT.

Sorgsen men ej förvånad

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, är sorgsen men inte förvånad över attacken. Han sätter händelserna i ett större sammanhang.

– Senast i fredags var det en stor demonstration i Malmö där demonstranter skrek ”död åt judarna”. Det blev en uppskruvad situation, säger han till Dagen.

Varför tror du att judiska byggnader blir måltavlor?

– Jag tror att det finns en latent antisemitism bland grupper med rötter i Mellanöstern. Saker som händer där kan trigga igång sådana här aktioner.

I går eftermiddag anmäldes även att en lokal på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö fått brandbomber kastade mot sig. Polisen har inlett en utredning om hatbrott.

Starka reaktioner

Händelsen i Göteborg har lett till starka reaktioner och fördömanden från både religiöst och politiskt håll.

Statsminister Stefan Löfven säger att det inte finns någon plats för antisemitism i det svenska samhället, och att förövarna ska ställas till svars.

Även utrikesminister Margot Wallström – som tidigare kritiserats för att inte ta tillräckligt starkt avstånd från attacker på judar – är tydlig i sina fördömanden.

– Det här är förfärligt och helt oacceptabelt. Så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som känner att jag vågar inte säga att jag är jude eller judinna – då har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon.

Staketet utanför synagogan i Göteborg fylldes under helgen med pappershjärtan och hälsningar.

Aron Verständig tycker att det har skett ett uppvaknande kring antisemitismen i Sverige den senaste tiden.

– Det har skett ett skifte. Jag upplever att myndigheterna tar detta på större allvar, och att det kommer tydliga fördömanden från politiker och polis. Det är ett uppvaknande, säger han.

”Försvagar vår demokrati”

Han efterlyser samtidigt mer markeringar mot hatbrott.

– Sådant här försvagar vår demokrati. Jag är glad att man lyckades anhålla personer. Om det finns fler hoppas jag de grips, lagförs och får kännbara straff, säger Aron Verständig.

Från ett judiskt vårdhem i Göteborg får polisen också beröm.

”På grund av attacken mot Göteborgs synagoga hade vi polisbevakning hela natten. Tack för att ni fanns där, som ett skydd för våra boende – och för oss nattugglor – om någon fara skulle ha hotat! Det kändes extra tryggt”, skriver en nattsköterska på sin Facebooksida.

Misstänks för mordbrand

Med hjälp av bilder från övervakningskameror kunde tre män i 20-årsåldern gripas och anhållas. De är misstänkta för mordbrand. Även Säpo har kopplats in i utredningen.

Åklagaren Stina Lundqvist vill inte uttala sig om något motiv, men tillägger:

– I nuläget finns inget som tyder på kopplingar till högerrörelsen.

Enligt tidskriften Expo har de tre anhållna i Göteborg kommit till Sverige från Mellanöstern i år. Polisen vill inte spekulera i om det finns något samband mellan händelserna i Göteborg och Malmö.

Statsministeromröstning