Växjöbiskopen Fredrik Modéus välkomnar ansökan om böneutrop

Stiftelsen Växjös muslimer har lämnat in en ansökan till polisen om att få ha böneutrop. Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, är positiv till det.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Det är naturligt i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle att olika traditioner och religioner hörs, syns och samverkar för det goda samhället. I tusen år har kyrkklockorna ramat in dagen och samlat människor till gudstjänst. Rätten att utöva sin tro är grundläggande i en demokrati", skriver han på Facebook.

Han påminner också om en av Växjö stifts framtidsbilder: I Växjö stift möter vi människor med annan tro respektfullt.

"Jag välkomnar därför ansökan om böneutrop och hoppas att höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad."

Läs mer: Växjöbiskopens inlägg om böneutrop möttes av könsord
 

Jämställs med kyrkklockor

Enligt P4 Kronoberg vill Stiftelsen Växjös muslimer få tillstånd att spela upp ett tre minuter långt förinspelat böneutrop från den tillfälliga moskén som de driver i stadsdelen Araby i Växjö.

Stiftelsen hävdar att ett böneutrop går att jämställa med kyrkklockor och att volymen kan anpassas till vad som är acceptabelt i Växjö.

Läs också: Busch Thor: Därför är KD emot böneutrop
 

Imam: "Stolt över vår kultur"

– Vi söker tillståndet för att muslimer i Växjö ska känna sig ännu mer hemma. Man ska inte behöva gömma sig som muslim utan vara stolt över sin kultur, säger imamen Ismail Abu Helal, till SVT.

Polisen har skickat ärendet på remiss till Miljö- och hälskoskyddskontoret för att bedöma om ljudnivån från böneutropet kan störa de som bor i närheten.

Lilla Erstagården