Vinterprat av Tomas Sjödin väckte debatt om kristen tro

Tomas Sjödins vinterprogram i P1 fick kritik av kulturredaktören i Kristanstadsbladet, som tyckte att programmet blev en predikan. Men nu får kulturredaktören mothugg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristanstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson riktade kritik mot författaren och pastorn Tomas Sjödins vinterprat i P1 nyligen. Han ställde sig kritisk till om licenspengar ska gå till att "kyrkans män" får dela med sig av sin tro.

Men nu får kulturredaktören mothugg av en debattör, Maria Kjellsson i Kristianstad.

"Hur tänker Sune Johannesson?" undrar hon. "Efter vad jag vet, deltar varje vecka fler människor i Sverige i kyrkliga aktiviteter än i idrottsevenemang, inte minst den här tiden på året. Sporten har sin givna plats i radions sändningar, varför då inte de kristna programmen?" skriver hon.

Läs också: Aftonbladet hyllade Tomas Sjödins vinterprogram
 

Mångfald och tolerans

Maria Kjellsson ställer sig också frågande till hur det skulle gå till att förhindra att kristen tro kommer till uttryck i P1:s Sommar-och Vinterprogram.

"Ska allt som handlar om livsåskådning refuseras? Vad blir det då av mångfalden? Och toleransen?" frågar hon.

Sune Johannesson svarar i tidningen att han inte vill plocka bort religion eller olika former av livsåskådning ur radions tablåer. "Fler program om dessa livsviktiga ämnen borde finnas, där två existerande P1-program är utmärkta exempel på hur bra och angeläget det kan vara: Människor och tro samt Filosofiska rummet", skriver han.

Men Johannesson säger samtidigt att han anser att en "politiker eller person knuten till en kyrka inte borde tillåtas hålla en mässa om sitt partis eller sin kyrkas inriktning".

Läs mer: Tomas Sjödin gästar vår podd Dagens människa

 

Är du inte prenumerant? Testa Dagen gratis i 1 månad!