Visbys domprost hyllas som föredöme efter klockringning

Visbys domprost Mats Hermansson har fått motta en hel del kritik efter att ha stört Thomas Gürs seminarium i Almedalen genom att ringa i kyrkklockan. Men han får även beröm för initiativet, bland annat av Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nazisternas framfart och kyrkklockor som ringer för fara å färde – i tidningen Aftonbladets ledare sammanfattar Jonna Sima årets Almedalsvecka.

Hon nämner händelsen där Mats Hermansson, domprost i Visby, tog initiativ till en spontan klockringning, med syfte att avbryta ett pågående seminarium på kyrkans mark.

Störde med ringning

Dagen har skrivit om händelsen som föregick av ett pop-up-seminarium på temat integration, lett av debattören Thomas Gür. Mats Hermansson uppfattade budskapet som något kyrkan inte kunde stå för och eftersom det hölls på kyrkans mark ville han avbryta debatten. Han valde att ringa i kyrkklockorna för "fara å färde". Efteråt har han sagt att beslutet var "överilat" och han har fått motta massiv kritik.

Läs mer: Mats Hermansson backar: Klockringningen i Almedalen var överilad

 

"Antirasistiska reflexer"

Jonna Simas lyfter dock fram Hermanssons initiativ som "antirasistiska reflexer" som hon menar att fler borde ha. Hon syftar på Nordiska motståndsrörelsen som fanns på plats och trakasserade människor på Visbys gator under veckan.

"Men vi behöver hjälpas åt att säga ifrån och markera mot rasismen och antidemokratiska krafter i vardagen. Visbys domprost är ett föredöme för oss alla", avslutar Simas ledaren.

Läs mer: Thomas Gür: ”Orimligt att Svenska kyrkan försökte avbryta mitt seminarium”

Lilla Erstagården