Nyheter

Ygeman: Stoppa hatpredikanter vid gränsen

Stoppa hatpredikanter vid gränsen! Det skriver energiminister Anders Ygeman på Twitter. Och möts av rejält mothugg.

Anders Ygeman är upprörd över att den kristne predikanten Steven Anderson kommer till Sverige i vår.

Anderson har bland annat uttryckt glädje över mord på homosexuella och angriper ofta judar och muslimer i sina predikningar.

Läs mer: Hatpredikant från USA besöker Stockholm

Vill ändra på

Flera EU-länder har tidigare hindrat honom att resa in, men till Sverige är han välkommen. Detta vill Anders Ygeman ändra på.

"Hatpredikanter och andra extremister som sprider hat och hot borde stoppas vid gränsen. EU bör upprätta en sanktionslista över hatpredikanter som därmed förvägras inresa i Schengenområdet", skriver han på Twitter.

Men budskapet får starkt mothugg, från twittrare som tycker att Sverige i så fall borde utvisa de som i islams namn uttrycker hat och hot.

Även DN:s ledarredaktion är kritisk till Ygemans utspel.

"Stäng dörren för Anders Ygemans (S) förslag om åsiktskontroller vid gränsen", skriver ledarredaktionen.

Skribenten gör likhetstecken mellan Ygemans förslag och att bedriva censur via gränskontrollerna.

"Människor ska inte hindras på förhand från att uttrycka uppfattningar i vårt land, ens om de är osmakliga och kränkande. Ingen ska behöva deklarera sitt åsiktsbagage före inresa".

Svarar i ny tweet

Ygeman svarar då på kritiken i en ny tweet.

"Jag vill stänga dörren för dem som vill hata och hota. DN vill öppna den. Svårt att förstå varför vi skulle vilja välkomna dem som förväntas bryta mot svensk lag."

Han tillägger att han vill hedra yttrandefriheten, men att denna inte ger rätt att bryta mot lagen genom att hota och hetsa mot en folkgrupp.

Finns redan bestämmelse

En av kommentarerna påminner samtidigt om att det redan finns en bestämmelse i utlänningslagen där en utländsk medborgare får nekas inresa om han eller hon kan antas komma att begå brott i Sverige.

Läs även: Löst nätverk bakom hatpredikantens Sverigebesök

Fler artiklar för dig