Nyheter

Hatpredikant från USA besöker Stockholm

Efter att bland annat ha uttryckt glädje över mord på homosexuella har flera länder sagt att Steven Anderson inte längre är välkommen. I maj besöker han Stockholm.

Steven Anderson leder sedan 2005 en fristående baptistförsamling, Faithful Word Baptist Church, med några hundra medlemmar i den amerikanska delstaten Arizona.

2009, efter att han i en inspelad predikan bett för att USA:s dåvarande president Barack Obama skulle dö och hamna i helvetet, blev han känd för en bredare allmänhet och han har därefter fortsatt att uttrycka sig hatiskt i videoklipp som har fått stor spridning.

Kyrkan en "hatgrupp"

Enligt Dagens Nyheter har Steven Anderson angripit både judar och muslimer, men framför allt har han riktat in sig på homosexuella. När 49 personer sköts ihjäl i samband med en attack mot en gayklubb i Orlando för snart tre år sedan pratade han bland annat om "de goda nyheterna".

Sedan dess har han, enligt DN, "nekats inträde till, eller kastats ut ur, åtminstone fem länder – Storbritannien, Kanada, Sydafrika, Jamaica och Botswana".

Den ideella organisationen Southern Poverty Law Center har samtidigt beskrivit Faithful Word Baptist Church som en "hatgrupp".

Men i maj planerar Steven Anderson att göra en miniturné i Europa med tre stopp: Amsterdam, Dublin och Stockholm. Till Stockholm kommer han den 29 maj och i en video förklarar han varför dessa platser har valts – dels bor många lyssnare länderna, dels förstår många engelska.

"Förväntar mig inga problem"

Det finns inte någon offentlig information om var samlingen i Stockholm ska äga rum. Men i ett mejl till DN beskriver Steven Anderson upplägget:

"Vi kommer att ha gemenskapsmåltider, gå från dörr till dörr och sprida Jesus ord och sedan ha en predikan på kvällen. Målet är att hjälpa kristna i Sverige som lyssnar till mina predikningar online."

DN uppger att en namninsamling har startats på Irland för att stoppa besöket där. Men Steven Anderson ser fram emot besöket i Stockholm.

"Jag förväntar mig inga problem i Sverige", skriver han till DN.

Fler artiklar för dig