Satsar på utbildning av ideella ledare

Ny ordförande, satsning på ideella ledare och en gala-kväll där goda exempel lyftes fram. Det hände på Equmenias riksstämma i helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Till riksstämman i Tibro kom 260 deltagare varav 159 ombud. De valde Ludvig Essebro till ordförande efter Joakim Lundqvist.

- Känns jättebra att ha fått förtroendet av våra lokala föreningar, sa Ludvig Essebro efteråt.

Han är 25 år och sitter i Equmenias styrelse sedan 2011 och har varit ungdomsledare i missionskyrkan i Vännäs utanför Umeå.

Vad vill du göra som ordförande?

- En sak jag vill bidra till är att möjliggöra att ännu fler barn- och ungdomar som kommer till våra lokalföreningar ska få med sig budskapet om Jesus. Det brinner jag verkligen för.

Ludvig kommer inte att vara heltidsarvoderad, som sin företrädare, utan fortsätter sina studier till jägmästare och blir deltidsarvoderad som ordförande.

- Det gör att vi kan få en större delaktighet i styrelsen, berättar Ludvig Essebro för Dagen.

Joakim Lundqvist går in i en ny tjänst som en av två biträdande generalsekreterare med inriktning på det nationella arbetet. Den andre är Magnus Sternegård som har regionerna som sitt område.

Carin Dernulf fortsätter som generalsekreterare för Equmenia.

En verksamhetsplan för 2017 klubbades igenom. Den innehåller bland annat en utbildningssatsning för ideella ledare som pågår från hösten 2017 till hösten 2018.

- Vi vill ge alla våra duktiga ledare som lägger ned en enormt arbete, bättre verktyg att vara goda ledare i sina lokalföreningar, berättar Joakim Lundqvist.

Beslut togs om en satsning på att underlätta för lokalföreningar att ta hand om unga vuxna som flyttar till en ort för att exempelvis studera.

Samverkansavtalet med Scouterna skrevs under av Equmenias styrelse efter att det först visats för ombuden på påverkanstorget.

För andra året i rad hölls en galakväll då flera goda exempel lyftes fram. Priser delades ut i fem olika kategorier. Vinnarna fick 5 000 kronor var som ska användas i deras respektive lokalföreningar.

Emma Forsberg, Ljurhalla, blev årets eldsjäl, Jennie Sjöberg och Lars Jonsson, Skårekyrkan, årets pionjärer, och Ulrica Winberg Jonsson och Kristina Nyström, Vännäs, årets förebilder.

Equmenia Rättvik utsågs till årets förening. En ny kategori var en utmärkelse för särskilda insatser kring medlemsrekrytering. Den gick till Equmenia Jakobsbergskyrkan.

- Det är roligt att lyfta fram fantastiska insatser som görs i de lokala sammanhangen och som normalt inte får så stor uppmärksamhet. Det görs ett otroligt jobb på många platser, säger Joakim Lundqvist.  

Equmenia är en fristående barn- och ungdomsorganisation inom Equmeniakyrkan. Den bildades 2008 genom en sammanslagning av metodisternas, baptisternas och missionskyrkans ungdomsförbund. 

Den har 18 500 medlemmar i 400 lokalföreningar. Cirka 30 000 barn- och ungdomar deltar i scouter, körer och andra grupper i lokalföreningarna.   

Lilla Erstagården