Simon Ådahl skänker intäkter från Jimmie Åkessons cover till flyktingar

Först hyllade han Simon Ådahls bönesång ”Jag tänker be för Sverige”. Nu har SD-ledaren Jimmie Åkesson gjort en cover på låten, till Ådahls förtret. ”Alla royaltyintäkter kommer gå till att stötta­ flyktingar eller tiggare”, kontrar låtförfattaren Simon­ Ådahl.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Simon Ådahl skrev ”Jag tänker be för Sverige” som en bön för människor som lider och för att väcka svensk kristenhet till bön för landet. Han är inte speciellt förtjust i SD-ledarens påhitt.

– Min stora fasa var att de skulle ha förvrängt texten. Men det hade de inte, bortsett från att de skippat de sista verserna, säger Simon Ådahl.

Till exempel är textraderna om kyrkorna som sover och att kristendomen bara är ett vackert ideal utelämnade i den första version som ligger på Youtube.

– Det är i de raderna hela sångens poäng finns. Den handlar om de kristna människornas uppvaknande, och det har de tagit bort, säger han.

”Jag tänker be för Sverige” skrevs 2006 och har sedan dess spelats i många kristna sammanhang i samband med Ådahls kyrko­turnéer. Men den har även uppmärksammats av Sverige­demokraternas ledare Jimmie Åkesson på Facebook – i samband med skolmorden i Trollhättan.

”Varendra krona till flyktingar”

Och nu har han alltså gått ett steg längre och spelat in en cover på låten – som ligger ute på Itunes och Youtube.

Simon Ådahl kontrar med ett drag som SD-ledaren och hans band ”Bedårande barn” kanske inte hade tänkt på. Eftersom Ådahl har upphovsrätten på sången kommer all upphovsrättsersättning från spelningar gå till honom.

– Jag hoppas att det här blir en jättehit, eftersom jag kommer att se till att varenda krona hamnar i arbete som stöttar flyktingar eller tiggare på gatorna här i Sverige. Med den här covern kommer de att stötta något som de inte hade tänkt sig från början, säger Simon Ådahl.

Han tillägger att han tycker väldigt illa om när sången används som ett slagträ i den politiska debatten.

– Jag hade reagerat likadant om något annat parti hade gjort det här. Sången är skriven för att kristenheten ska vakna och be för landet. Det är inte en politisk sång, säger han.

Har inte frågat om lov

Åkesson har inte frågat Ådahl om lov att få använda låten, och enligt den ideella rätten i upphovsrättslagen har en låtskrivare rätt att neka att sången används på ett sätt som är kränkande.

– En låt ska inte få användas i ett oönskat politiskt eller kommersiellt sammanhang. I det här fallet finns skäl att titta närmare på om den ideella rätten kränks. Om upphovsrättspersonen önskar det, säger Mårten Karlsson, administrativ chef på intresseorganisationen­ Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP).

Men Ådahl väljer att inte gå den vägen, utan låter alltså pengarna gå till flyktingar i stället.

I en skriftlig kommentar till Dagen meddelar Åkesson att han tycker Ådahl gör rätt när han skänker bort pengarna. ”Det ger oss båda något konstruktivt att fokusera på, ett gemensamt mål i att låten sprids”, skriver han.

Det hör inte till vanligheterna att partiledare spelar in covers på sånger. Varför har du gjort det?

– Musiken är ett gammalt intresse och jag är glad över att jag fått möjlighet att återuppväcka det, även om det är i mycket begränsad skala.

Flera rader har ni utelämnat. Till exempel ”Kyrkor som sover sin törnrosasömn, det de en gång stod för är för länge sedan glömt”. Varför är inte den versen med?

– Vi har gjort låten i två versioner. Den komprimerade radioversionen­ innehåller bara fyra verser. Den längre versionen innehåller ytterligare verser, bland annat den ni citerar, säger SD-ledaren.