Annons

Här är majoriteten första generationens kristna

– Vi har gått från att vara några tiotal medlemmar på 1990-talet till att i dag uppskattningsvis ha 25 000 medlemmar totalt. Vi har ett akut behov att träna nya ledare, berättar Aishman, pastor i en ung kyrka i ett primärt hinduistiskt land i Asien.

Förväntan ligger i luften, ljudet riggas, lovsånger övas, fikaborden förbereds i festlokalen. Från hela landet kommer män och kvinnor resande. Gemensamt för dem alla är att de genomgått IBRAs distansbibelskola, och nu ska de få sin examen.

De flesta har inte mötts tidigare då de alla kommer från olika platser i ett land i Asien. Hela idén med kursen är att man kan fördjupa sig och gå igenom ledar- och bibelträningen på distans. Med MP3-spelare, ljudfiler och kurslitteratur tränas ledare i hela landet. Framöver kommer också en app utformas som ett verktyg för bibelundervisning. Trots de begränsningar de kristna i landet lever med, hittar de vägar som stärker ledarnas bibelförankring.

– Att vi redan var i gång med Distansbibelskolan när Covid-19 slog till var Guds tajming, säger ansvarige pastor Aishman*.

– Vår församlingsrörelse växer i hela landet. Vi har gått från att vara några tiotal medlemmar på 1990-talet till att i dag uppskattningsvis ha 25 000 medlemmar totalt. Vi har ett akut behov att träna nya ledare att ta hand om skörden. Detta är framtiden för oss − att vi kan ge utbildning utan att rycka upp folk ur sitt sammanhang. Eleverna kan stå kvar och bygga i sina lokala församlingar.

Över 100 studenter har totalt fullföljt kursen som löper över ett kalenderår och nu planeras resor till församlingar i fler regioner som vill erbjuda sina ledare denna bibelfördjupning. Behov finns också av träning för söndagsskollärare och föräldrar. Den mest grundläggande delen av att tron växer och mognar sker i hemmen.

– Vår kyrka lever inte i direkt fysisk förföljelse, men är välbevakad, berättar Aishman.

– Vi får ständigt uppleva att kyrkans mark konfiskeras. Ytorna där vi kan verka öppet krymper. Oaktat frihet eller kontroll måste evangelisationen funka. Vi vill ha fokus på att hela tiden dela vidare, involvera fler, ge förtroende till unga människor som Gud kallar till tjänst och se kyrkan fortsätta växa.

Bibelskola i ett land i Asien.

Kyrkan växer mitt i förföljelse

Kyrkan där Aishman är pastor är exempel på en ung kyrka i förföljelse och tillväxt. Av dem som i dag är tonåringar i församlingarna i landet har bara undantagsvis några en förälder som är troende. Den absoluta majoriteten är första generationens kristna, mitt i en hinduisk miljö.

Pastor Aishman, som sett behovet av ledarträning och bibelskola på distans, berättar:

– Vi började träna ledare i och runt vår egen stad. Vi var tvungna att agera! Många nya kom till tro och vi såg ett enormt behov av undervisning för de nyfrälsta. Vi såg också ett stort behov av ledare som kunde undervisa och lärjungaträna andra. Här har församlingen fått se tillväxt både inne i staden och runt om på landsbygden. Vi har sett att det fungerar att kunna fortsätta stå i tillväxt trots att församlingen förföljs. Trots att vi inte kan mötas utan att vi vet att vi är kontrollerade.

– Nyckeln har varit att vi har haft fokus på bibelordet, fortsätter pastor Aishman.

– Att de nyfrälsta omedelbart får fördjupas i Bibeln är helt avgörande. Nu har vi byggt system för att göra det möjligt i fler delar av landet. Vi har till och med några elever som sitter av fängelsestraff, som kommit till tro på Jesus och nu studerar i fängelserna. De allra flesta som studerar är dock äldste, ungdomsledare och sådana som i sin tur tränar och undervisar andra.

– Jag har verkligen sett att det inte beror på mängden frihet eller ekonomiska resurser för att församlingen ska växa, berättar Aishman.

– Både frihet och pengar hjälper, men mekanismerna för tillväxt ligger på ett helt annat plan. Mitt i svagheten är kraften som störst, avslutar han.

IBRA når onådda – och hjälper nya kristna att växa i tron

IBRAs fokus är att nå de onådda. Att nå fram med evangeliet till människor som lever i länder där kyrkan inte är tillåten, eller är i så kraftig minoritet att evangeliet inte får spridning. Men vi ser exempel på att evangeliet bryter igenom i sådana miljöer. Människor kommer till tro och kyrkan växer. Vad blir de stora behoven då? Hur tar man hand om människorna som kommer till tro? Hur blir man en stark församlingsbyggare och ledare när det inte finns en äldre generation ledare att se upp till, när man är första- eller möjligen andra generations kristen? Hur byggs församlingen stark när förebilderna är färre och tidshorisonten bakåt kort?

I länderna där IBRA jobbar med distansbibelskolor är svaret entydigt: När församlingen växer behöver de nyfrälsta fortsätta ledas djupare in i Bibeln och ledare behöver tränas för att ta hand om dem som blir frälsta. I den här delen av Asien är det inte helt enkelt att bedriva en bibelskola på plats. Många kristna utsätts för förföljelse och utövar därför sin tro i hemlighet. Men mitt i det svåra ser vi hur Guds Ord förändrar liv.

Under utbildningens gång får pastorerna lära sig att identifiera nyckelpersoner som är nyfikna på evangeliet.

En av eleverna som kommit till Distansbibelskolans examensfest är Lulitham*, en språklärare med två barn som är 17 och 5 år gamla. Han började sina studier under coronapandemin, något han beskriver kom väldigt lägligt och blev en välsignelse in i hans liv och situation. Men inte bara för honom själv. Nu känner han sig betydligt bättre rustad för den uppgift han upplever att Gud kallat honom till.

– Under pandemin var skolan stängd och jag förlorade mitt lärarjobb. Vi kunde heller inte samlas i församlingen. Jag kände mig mycket begränsad och isolerad, på gränsen till deprimerad. Det fanns en uppenbar risk att min dåliga ekonomi och mina problem skulle ta allt mitt fokus. Jag förstod att om den negativa spiralen fortsatte skulle jag gå under.

I början av pandemin drabbades de inte särskilt hårt, berättar Lulitham, men när den andra vågen slog till drabbade den mycket hårt.

– Vi hade fullständig ”lockdown” och många av ledarna och pastorerna dog. Jag tackar Gud att jag just i den perioden tog beslutet att förkovra mig i Guds Ord. Bibelklasserna har gett mig ett nytt liv med Gud! Mixen av att både kunna läsa lektionsmaterialet och att kunna lyssna på MP3-spelare hjälpte mig. Då kunde jag fördjupa mig även när jag jobbade med sysslorna här hemma, säger han.

Jag fick upp ögonen för Guds möjligheter mitt i mina begränsningar och att jag inte lever bara för mig själv. Det finns ett uppdrag som är mitt. Under pandemin var det ju begränsat hur tron kunde delas, men jag känner att jag fick förberedas för att ta hand om nya människor nu.

*Pastor Aishman och Lulitham heter egentligen något annat


Hur kan du hjälpa till?

Många söker efter en möjlighet att växa i sin tro och IBRA kan bidra till att göra det möjligt. Tillsammans kan vi etablera många distansbibelskolor och stötta kristna i länder där kyrkan inte är tillåten. I dag önskar vi din hjälp med Distansbibelskolan i ett av de tuffaste länderna i Asien för kristna att verka i. Att starta en ny Distansbibelskola kostar mellan 100 000–250 000 kr/kurs. Det inkluderar kursinnehåll, översättning och teknisk utrustning.

Din gåva nu går till landet i Asien som beskrivs ovan.

För 150 kr/mån i ett år bidrar du till att vi kan översätta en lektion till ett lokalt språk.

För 100 kr/mån i ett år betalar du kostnaden för en elev i ett helt år. Den kostnaden tar oftast eleven. Men vi vill inte att ekonomi ska var ett hinder. Kan du stötta en elev med materialet för ett läsår?


Bli månadsgivare!

Eller ge en engångsgåva genom att swisha till 9000761 och märk ”Distansbibelskola”.

Dina gåvor bidrar till spridningen av evangeliet bland världens minst nådda. Var med!