Annons

Trots razzior och fängelse - allt fler blir kristna i Iran

Drömmar. Vänner som med risk för sina liv berättar sitt vittnesbörd. Missionärer som i hemlighet smugglar biblar och sprider evangeliet. På olika sätt nås iranier, av vilka många verkar längta efter något annat än islam, med det livsförvandlande budskapet om Jesus.

Iran – eller som det egentligen heter: Islamiska republiken Iran – är ett strängt islamiskt land. Det pågår en systematisk förföljelse av kristna och att konvertera till en annan religion är en dödssynd. Trots detta kompakta motstånd – och det faktum att det är förenat med livsfara – finns det modiga eldsjälar som har valt att missionera inne i Iran. Befolkningen i Iran verkar längta efter något annat än islam och antalet kristna ökar för varje dag. På alla sätt är detta något Irans regering försöker förhindra.

Men regeringen i Iran försöker inte utöva påverkan enbart i Iran. I februari i år uppgav Säpo att de stoppat ett antal iranska attentat riktade mot Sverige. Bland annat har två iranska agenter gripits och utvisats efter att ha planerat mord på flera judar i Sverige. Samtidigt som iranska agenter försöker etablera sig i Sverige sitter flera svenskar fängslade i Iran, godtyckligt frihetsberövade. EU-tjänstemannen Johan Floderus, fängslad för att ha “spionerat åt Israel”, är en av dem.

Israel är för övrigt ett land som Iran inte erkänner, i stället menar man att landet är ett ‘ockuperat territorium’. De fängslade svenskarna har blivit brickor i ett maktspel där iranska regimens syfte sannolikt är att få till en utväxling mellan dem och Hamid Noury, en iransk agent som dömts i Sverige för grovt folkrättsbrott.

Men långt ifrån det politiska maktspelet i Teheran pågår livet som vanligt för många iranier. Iran är ett stort och vackert land, fullt av kulturrikedomar och vidunderlig natur. Landet har nästan 90 miljoner invånare och är nu folkrikare än Turkiet. Medborgarna tvingas dock acceptera sharialagar och ett militant islamistiskt styre som systematiskt förföljer dem som opponerar sig. Över tre miljoner iranier lever därför i exil. Enligt sharialagarna, med vilka Iran i praktiken styrs, är det belagt med dödsstraff att konvertera från islam till kristendom. De som redan är kristna förföljs och hotas ständigt. Det är helt enkelt livsfarligt att vara kristen i Iran.

Trots detta får fler och fler iranier möta Jesus. En del gör det via drömmar, en del får evangeliet berättat för sig av en vän eller närstående och några får höra om Jesus via missionärer i landet som Ljus i öster understödjer. Satsningen på mission i Iran utgår från en församling i Mellanösternregionen.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte vara mer precisa än så, men de lokala medarbetare som vi stöttar utför ett fantastiskt arbete som är fullt av risker, ibland till och med livsfarligt, säger Per Thunberg, tillförordnad direktor på Ljus i öster.

Förra året gjorde Irans regering flera razzior mot kristna sammankomster och flera kristna fängslades. Men de missionärer och arbetare som befinner sig i landet är tappra och skapar hela tiden nya relationer med människor som längtar efter något annat än de islamistiska läror staten tvingar på dem.

Den utsändande församlingen driver också en mobil bibelskola i tre regioner i Iran. Den mobila bibelskolan är omfattande och undervisar i över 20 olika ämnen. Missionärerna kan också besöka deltagarna i deras hem och uppmuntra och stärka dem i deras tro.

Men ett växande antal kristna gör också att behovet av biblar ökar. Eftersom det finns få biblar inne i Iran är en del av missionsarbetet att smuggla in biblar i landet.

– Under 2023 hittade Gud flera nya sätt för oss att transportera in biblar i landet och det arbetet fortsätter även i år, säger Per Thunberg.

Ljus i Öster är en missionsorganisation som stöder cirka 150 lokala missionärer som arbetar i länder österut. Arbetet startade 1903 av den frimodiga pionjären Nils-Fredrik Höijer som själv gjorde många missionsresor, mestadels till Ryssland. Ljus i Öster vill att Jesu kärlek ska nå alla folk och att anser att det är en människas rättighet att få höra evangeliet på ett språk de förstår.


Du kan vara med och stödja vår missionssatsning i Iran

Swish 900 36 25, märk gåvan ”Jesusrörelse”. Du kan också ge via bankgironummer 900–3625.