Debatt

Medicinsk åldersbedömning ska kunna avgöra vid lagbrott

Medicinska åldersbedömningar bör vara avgörande när det råder tveksamheter om gärningsmannens ålder, skriver Christopher Oskarsson, KDU.

I ett samhälle som värnar brottsoffrets upprättelse är det fullkomligt orimligt att en våldtäktsman, eller en person som begår annan typ av grov brottslighet, ska kunna få ett skadestånd av svenska staten över huvud taget. Dessutom kan skadeståndet – med god marginal – överstiga summan som ett brottsoffer kan få, vilket är ännu mer orimligt. Straffen som utdöms – och eventuella skadestånd – får aldrig utgöra en ytterligare kränkning för brottsoffret, utan ska stå i rimlig proportion till det lidande som brottsoffret fått utstå.

En av anledningarna till att gärningsmän, i de fall de är utländska medborgare, kan få ett sådant skadestånd beror på att åklagare med dagens lagstiftning kan anse ett pass – som för övrigt kan sakna bild – vara starkare bevisföring än den medicinska åldersbedömningen. Detta kan exempelvis resultera i ett skadestånd eftersom gärningsmannens ålder i efterhand bedöms som lägre än vad det utdömda straffet visade. I de fallen skulle en medicinsk åldersbedömning kunnat vara avgörande.

Att Sverige har ett system där några skrynkliga papper från hemlandet – som dessutom kan ha en korrupt statsförvaltning – kan väga tyngre än en avancerad medicinsk åldersbedömning är inte försvarbart på någon punkt. Enligt Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, finns det ett stort mörkertal med förfalskade ID-handlingar bland migranter som söker sig till Sverige.

Lagändringen bör påskyndas för att det svenska systemet ska kunna upprätthålla rättvisa, inte bidra till en situation där offret får två kränkningar.

—  Christopher Oskarsson

Det finns en stor orättvisa i ett system där det kan vara mer lönsamt att ljuga än att tala sanning. Givet att den medicinska åldersbedömningen är sann, så ljuger gärningsmannen i fråga om sin ålder. Det är inte osannolikt att det är förhållandevis enkelt att i dagens globaliserade värld få tag i ett falskt pass med en fördelaktig ålder.

Men det behöver inte vara så här. Vi från KDU Stockholm vill därför att medicinska åldersbedömningar ska vara avgörande vid fall där tveksamheter om gärningsmannens ålder råder.

Lagändringen bör påskyndas för att det svenska systemet ska kunna upprätthålla rättvisa, inte bidra till en situation där offret får två kränkningar: Dels att behöva utstå en brottslig handling, dels att skadestånden kan vara så pass orättvisa att de kan ge en gärningsman högre ersättning än brottsoffret.

Det är nu dags att politiker tar sitt ansvar och slutar blunda för de stora hål som finns i det svenska systemet.

Fler artiklar för dig