Pastorer, bjud en feminist på middag!

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Få har missat uppmärksamheten kring #MeToo, där kvinnor delat sina erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, den senaste veckan. Vi hoppas att ledare även i våra kyrkor visar ansvar genom att ta debatten på allvar. Det är farligt att tänka att det inte gäller oss.

Vi har hört exempel från kvinnor i frikyrkliga sammanhang om sexuella trakasserier och övergrepp. Det finns berättelser och erfarenheter från våra miljöer som behöver få berättas, bli hörda och bli trodda.

Vi behöver också utmana oss till nästa steg.

Hur kan vi i våra kyrkor bli ännu tryggare i våra miljöer, hur kan vi bli föredömen i hur vi möter varandra?

Det första är en insikt om att det finns mycket kvar att göra. Våra församlingar är ofta föredömliga i att lyfta jämställdhetsfrågor i mission utomlands där kvinnor utsatts för våld eller förtryck. Men på hemmaplan blir det ofta svårare att relatera till frågor om jämställdhet.

Läs också: Carola berättar om sexuellt övergrepp i barndomen

Om vi på allvar vill arbeta med frågorna måste vi bredda problematiken, till allt från vardagligt tal och attityder till rena övergrepp. Vi kan ge många exempel från den skalan, men om något verkligen ska förändras behöver varje sammanhang upptäcka sina egna utmaningar.

Vårt bästa tips till dig som pastor eller ledare är detta: Bjud en feminist på middag! Känner du någon i din församling som kallar sig själv feminist så betyder det troligtvis att personen ser och reagerar på attityder, orättvisor och ojämställdhet. Troligtvis har han eller hon också fått ett antal gliringar för att uppfattas som feminist.

”Feminist” används oftast inte som ett positivt ord i ett frikyrkligt sammanhang. Men, om vi vill förändra, om vi vill att vi ska lära oss av alla berättelser genom #MeToo, då är denna middag den bästa platsen att börja! Vi är redo att hjälpa till!

Jenny Olofsson, chef inom elevhälsa och församlingsaktiv inom Pingst

Ingela Freed, pastor och församlingsaktiv inom EFK och SAM
 

Läs också: Sexuella övergreppen är en utmaning för kyrkan

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo