Eli Göndör: Kristdemokraterna kunde driva frågan om halal-slakt

Hur tror du att Kristdemokraternas framtid ser ut? Eli Göndör, religionshistoriker, jobbar på Timbro med integrationsfrågor:

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

"Det är ett väldigt oförutsägbart politiskt läge just nu. Jag skulle vara jätteförsiktig med att förutspå framtiden. Den politik som förs nu är över lag väldigt kopplad till SD, man sitter hela tiden och försöker fundera ut hur man ska få SD:s röster och det har varit väldigt skadligt för det politiska klimatet. Partier borde driva sin egen linje. KD måste framförallt frigöra sig från vad man tror att väljarna vill. Jag tror att KD, med sin familjepolitik, har en jättepotential bland muslimer, som kanske är uppemot 750 000 i Sverige. Där finns en given väljargrupp och jag förstår inte varför partiet är så oroligt för att se den möjligheten.

Visst kan det finnas en del problem med det, exempelvis när man är så profilerad i Israel-frågan, men varför skulle KD inte kunna driva frågan om halalslakt, som i dag inte är tillåtet i Sverige?

Jag tycker också att man ska sluta oroa sig för vad människor tycker om religion. Det finns inget parti som försökt undvika religion så mycket som KD, som hellre pratar värdegrund. Det är inget fel att KD säger att de har sin världsbild för att de är ett kristet parti. Samt att betona att samma värderingar även finns inom judendom och islam. Man ska stå för att man är ett parti som bejakar religion. Att lyfta fram en svensk värdegrund, det gör väl alla partier."