Ledare

KD:s plakatpolitik oförenlig med religionsfriheten

Kommentar: En sekulär stat kan inte förbjuda enbart en religions symboler

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Kan KD vilja förbjuda slöja på småbarn och samtidigt värna religionsfriheten? Nej, säger Kristina Patring, expert på religionsfrihet på Svenska missionrådet, till Dagen. Kristdemokraterna utgår från felaktiga premisser. Den här ledarsidan har tidigare skrivit om hedersförtryck som ett omfattande och allvarligt problem som inte blir löst genom ett slöjförbud som förutom att missa målet, dessutom riskerar att förvärra situationen för redan utsatta. Förslaget är även oförenligt med att en sekulär stat inte kan särbehandla en religion (om en religions symboler förbjuds – varför inte förbjuda judendomens kippa eller kristendomens kors?).

För att komma tillrätta med det faktum att alltför många barn och unga lever med till exempel hot om misshandel eller risk för att bli bortgifta krävs det ett batteri av åtgärder som förebyggande insatser, kompetenshöjning och bättre verktyg för myndigheter. Inte plakatpolitik.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig