Ledare

Ett sätt att hedra Ing-Marie Wieselgrens minne

Kommentar: Fortsätt verka för öppenhet och en bättre psykiatrivård

Just nu pågår förberedelserna inför årets politikervecka i Visby. Politiker, debattörer, författare, civilsamhällesengagerade, pastorer, forskare och journalister planerar för samtal som inte bara bidrar till bildning och utveckling utan också stärker själva demokratin i Sverige. Almedalen är unikt på det sättet. En mötesplats där samtalen fått vara i centrum. Där goda (och ibland mindre bra) argument får brytas och de som är med och påverkar Sveriges framtid får mötas.

Det innebär att det snart gått ett år sedan Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner och medlem i Uppsala missionskyrka, mördades på öppen gata under Almedalen. Theodor Engström får i dag rättspsykiatrisk vård efter att blivit dömd för mord.

Hur dådet på sikt kommer påverka detta forum för öppenhet är svårt att sia om, och risken är att fler ropar på åtgärder som inskränker friheten. Men ett sätt att hedra Wiselgrens minne är att fortsätta verka för en bättre och välfungerande psykiatrivård. Svensk vård behöver det. Människor som behöver psykiatrisk vård förtjänar det.

Ing-Marie Wieselgren bidrog med sin livsgärning till att många som annars glöms bort och faller mellan stolarna fick en bättre tillvaro. När årsdagen närmar sig är detta vad vi bör påminna oss om. Genom att fortsätta att arbeta i hennes anda kan vi göra den här världen till en bättre, och tryggare, plats.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig