Klockringningen i Almedalen är en härskarteknik som saknar proportion. Be om ursäkt, domprosten!

Frida Park
Debattredaktör

Frida Park: Be om ursäkt för klockringningen, domprosten!

Vad i Thomas Gürs seminarium och förslag kring integration är det som inte rimmar med vad Svenska kyrkan står för? Det svaret är domprosten oss skyldiga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Under gårdagen var det två talare som fick utstå försök att bli tystade i Almedalen. Den ena var centerpartiets partiledare Annie Lööf. De som försökte störa hennes direktsända tal var Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Den andra som blev utsatt för ett högljutt försök till tystande var debattören och SvD-skribenten Thomas Gür. Men de som stod bakom försöken att tysta hans spontana pop-up-seminarium var inte nazister. Det var Svenska kyrkan och domprosten i Visby, Mats Hermansson.

Till Dagen säger domprosten att han blev överraskad av att det hölls ett politiskt möte på kyrkans mark. Det är förståeligt. Och en rimlig reaktion på det vore att kyrkans representanter adresserar den som håller mötet, efterfrågar tillstånd och ber arrangemanget att flytta sig bort från kyrkans mark. Men så skedde inte.

Thomas Gürs föredrag om integration var utformad som 9,5 teser och sorterades under rubrikerna anpassning, ekonomi och kriminalitet. Jag har hört föredraget. Man kan hålla med eller inte hålla med, Thomas Gür må vara en högerdebattör men så särskilt extrema kan tankegångarna knappast kallas.

Läs mer: Thomas Gür: ”Orimligt att kyrkan varnar för fara under vårt seminarium”

 

Högerextrema åsikter är däremot något som förut föranlett kyrkklockors ringning. Den gången ljöd de ut över Jönköping i en protest mot NMR. Man kan fråga sig om domprosten sorterade in Gür i samma samhällsomstörtande kategori när han valde att medelst klockringning signalera att det var ”fara å färde”.

Mats Hermansson säger till Dagen att budskapet som framfördes utanför kyrkan inte alls rimmade med det som kyrkan står för och att det var ett otrevligt och konfrontativt budskap. Det står honom fritt att tycka. Men det hade varit önskvärt att kyrkan hade reagerat med rim och reson samt goda argument. Vad i Gürs förslag kring integration är det som inte rimmar med vad kyrkan står för? Det svaret är domprosten oss skyldiga.

Läs mer: Domprost ringde i kyrkklockorna i protest mot seminarium
 

Kyrkan har ett särskilt ansvar att främja demokrati. Men domprosten väljer att bemöta ett spontant möte på kyrkans område med en härskarteknik som saknar varje proportion. Svenska kyrkan måste inse att dess trovärdighet inte ökar när man, i stället för att bemöta åsikter man finner misshagliga med argument, nyttjar oproportioneliga maktmedel för att tysta debattörer vars åsikter man ogillar.

I ett uttalande under onsdagseftermiddagen säger domprost Mats Hermansson att beslutet att ringa i klockorna var överilat. Ärkebiskop Antje Jackelén meddelar att hon håller med. Men det är långt ifrån tillräckligt. Uttalandet borde ha innehållit en förbehållslös ursäkt. Det är det minsta man kan säga.

Se även: Så lät det när seminariet avbröts av kyrkklockor

 

 

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.