Frida Park: Risk för splittring i KD efter strid om topposter

Uppslitande personstrid hotar inför rikstinget – Adaktusson nyckelperson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Migrationsstriden inom Kristdemokraterna avslutades nyligen när Ebba Busch Thor och Emma Henriksson i Dagen skrev en debattartikel och krävde att regeringen snabbt skulle återinföra synnerligen och ömmande skäl. Detta gjorde de 81 kommunpolitiker som motionerat om en ny migrationslinje så nöjda att de arga rösterna nu tystnat, som Dagen skrivit om tidigare.

Sällan har riksdagens minsta parti varit så i behov av enighet och att med samlad kraft kunna föra ut partiets politik inför valet 2018. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att det hänger på fyraprocentsgärdsgården om partiet ska klara sig kvar i riksdagen eller ej.

En uppslitande strid är nog det sista Busch Thor har på sin önskelista inför rikstinget som inleds 20 oktober i Uppsala. Men det ser ut som om KD kommer få precis det.

Lars Adaktusson och Sara Skyttedal, av många ansedda som partiets tydligaste representanter för kristna högerfalangen, har tidigare meddelat att de kandiderar till partiets presidium, det vill säga till 1:a och 2:a vice partiordförande.

Mr Agenda, Adaktusson, har haft en lite mjukare linje än partiet vad gäller flyktingpolitik, tagit ställning mot Pride, sagt nej till homoadoptioner och lyft kristnas situation i Mellanöstern – samtliga frågor som ofta tilltalar många kristna som ser sig som höger. Skyttedal var tidigare ordförande för KDU och var med och skålade i champagne när Decemberöverenskommelsen gick i graven. Hon ses av många som råkonservativ och är inte okontroversiell inom partiet.

När valberedningen så offentliggjorde sitt förslag – med Jakob Forssmed och Emma Henriksson fortsatt i presidiet – var det många som uttryckte sin besvikelse i sociala medier. Adaktusson och Skyttedal finns båda föreslagna, men som ledamöter i partistyrelsen – inte i presidiet.

Läs mer: KD:s valberedning valde bort Adaktusson och Skyttedal
 

Partiets ungdomsförbund KDU vill inte låta Adaktusson och Skyttedal backa från sina uttalanden om att de står till förfogande och går därför emot valberedningens förslag. Och därmed står partiet inför risken med en uppslitande strid på rikstinget.

Ebba Busch Thor menar att hon valdes med ett starkt mandat. Inte alla i partiet är lika övertygade. Till skillnad emot till exempel Norge eller Tyskland väljs KD:s partiledare i Sverige med acklamation – ett muntligt ja. I Norge röstar man om partiledaren – även om det, som i Busch Thors fall, inte finns några motkandidater. Möjligheten att rösta blankt ger vid handen hur starkt stödet är. Vad gäller Busch Thor är det alltså omöjligt att veta hur starkt stöd hon egentligen har. Vi vet att det fanns många, däribland några av partiets största distrikt, som önskade Forssmed som partiledare.

Jakob Forssmed, tidigare ordförande för KDU, tidigare stabschef för Göran Hägglund, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson och nu senast vikarierande partiledare, är en av få personer i partiets topp med erfarenhet från Rosenbad. Vad händer om en sådan erfaren person ställs mot den som många anser vara partiets stjärna, Lars Adaktusson, och förlorar? Hur troligt är det att Forssmed kommer stå ut med förödmjukelsen att petas och eventuellt erbjudas en sämre position?

En besvärande omständighet för partiet är att om både Adaktusson och Skyttedal skulle putta ut Forssmed och Henriksson från presidiet står KD:s partiledning helt utan regeringserfarenhet och därtill utan någon som sitter i riksdagen åtminstone fram till valet 2018.

Enligt en initierad källa finns det framstående partiprofiler som uttryckt att de i så fall kommer att lämna KD.

Det ser ut som att det kan bli svårt att undvika en personstrid på rikstinget. En teoretisk lösning skulle kunna vara att Adaktusson tackar nej till KDU:s nominering med hänvisning att han redan sitter i partistyrelsen och partiets verkställande utskott eller avstår från att utmana Forssmed och i stället siktar in sig på Emma Henriksson som tidigare petats som gruppledare i riksdagen av Busch Thor. Henriksson och Skyttedal skulle i så fall kunna väljas till partistyrelsen men inte till dess presidium.

Kanske kan det leda till den vapenvila mellan falangerna inom partiet som det så väl behöver inför den stundande valrörelsen.

Läs också: KDU tar strid för Adaktusson och Skyttedal till topposter i KD

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.